Neizvjesnot i pesimizam

Brexit doveo gospodarstvo Sjeverne Irske na prag recesije

Hina

Nove narudžbe snažno su pale, očitujući nesklonost inozemnih klijenata pokretanju novih projekata.



Gospodarstvo Sjeverne Irske »ušlo je ili ulazi u recesiju« zbog neizvjesnosti koju stvara brexit, prenose britanski mediji u ponedjeljak rezultate istraživanja Ulster Banka.


Ulster Bank svakog mjeseca provodi anketu među tvrtkama u Sjevernoj Irskoj o zaposlenosti, izvozu i novim narudžbama a bančino je istraživanje na glasu kao pouzdan barometar aktivnosti u privatnom sektoru sjevernoirskog gospodarstva, tumači BBC.


Izvješće za kolovoz pokazalo je pad gospodarskih aktivnosti, šesti mjesec zaredom, uz znakove slabosti u sva četiri ključna sektora – uslužnom, maloprodajnom i građevinskom i u industriji.




Rezultati istraživanja pokazuju i da je Sjeverna Irska zabilježila najveći pad gospodarskih aktivnosti među regijama Velike Britanije.


»Najnoviji indeks menadžera nabave (PMI) novi je dokaz da je privatni sektor Sjeverne Irske ušao ili da ulazi u recesiju«, konstatira glavni ekonomist Ulster Banka Richard Ramsey.


»U kolovoškom izvješću možda najviše zabrinjava tempo pogoršanja uvjeta poslovanja u građevinskom i proizvodnom sektoru«, ističe Ramsey.


Nove narudžbe snažno su pale, očitujući nesklonost inozemnih klijenata pokretanju novih projekata.


Poslovno povjerenje potonulo je na najnižu razinu u tri godine, odražavajući pesmizam poslovnih čelnika u pogledu poslovanja u nadolazećim mjesecima.


Čelnik udruženja sjevernoirske industrije Stephen Kelly naglašava da nije sve tako crno, ne negirajući ipak utjecaj neizvjesnosti koji stvara brexit.


»Izazovi su prisutni u cijelom sektoru (industrije) koji bilježi značajan pad (aktivnosti). Svjedočimo iznimno naglom rastu cijena na području ulaznih troškova, a nove narudžbe koči neizvjesnost u vezi s brexitom«, rekao je.


Nezaposlenost u Sjevernoj Irskoj raste već osam mjeseci, no i dalje je na relativno niskoj razini a tržište rada je snažno, navodi BBC.


Industrijski sektor zabilježio je u kolovozu najveći neto pad novootvorenih radnih mjesta u proteklih godinu dana.