Komemoracija za žrtve obiju strana

Bosna se sjeća Ahmića i Trusine: Tragamo za istinom i gradimo suživot

Boris Pavelić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

"Tragamo za istinom i gradimo suživot" geslo je ovogodišnjega obilježavanja masakra koji su snage Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) počinile u Ahmićima. Bio je to strašan pokolj, u kojemu su među 116 ubijenih bile i 32 žene te jedanaestoro djece, selo je spaljeno, a mjesna džamija minirana i srušena.



Komemoracijama u Ahmićima i Trusini, poprištima stradanja Bošnjaka i Hrvata na isti dan, 16. travnja 1993, danas se u Bosni i Hercegovini odaje počast žrtvama ta dva zločina, od kojih je prvi, bezdušni masakr 116 bošnjačkih civila, šokirao svijet i zadugo osramotio hrvatsku politiku u BiH, te zasjenio drugi, u kojemu su ubijena 22 hrvatska civila.


“Tragamo za istinom i gradimo suživot” geslo je ovogodišnjega obilježavanja masakra koji su snage Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) počinile u Ahmićima. Bio je to strašan pokolj, u kojemu su među 116 ubijenih bile i 32 žene te jedanaestoro djece, selo je spaljeno, a mjesna džamija minirana i srušena.


Komemorativna kolona proći će danas nekoliko kilometara od Viteza do Ahmića, gdje će pred spomen obilježjem biti održan komemorativni skup te položeni vijenci. Obilježavanje 26. obljetnice masakra u Ahmićima traje od 12. do 18. travnja, a u njegovu je sklopu prije nekoliko dana održan i javni razgovor o tom zločinu. Na današnju komemoraciju u Ahmićima najavljen je i dolazak ratnih veterana iz sukobljenih vojski iz ratova devedesetih, što organizira regionalna nevladina organizacija Centar za nenasilnu akciju.




Haški sud temeljito je istražio i kaznio počinitelje ahmićkoga zločina. Osuđeno je šestoro ljudi, a najdužu kaznu od 25 godina zatvora izdržao je jedan od ratnih zapovjednika HVO-a u srednjoj Bosni Dario Kordić. Danas, rehabilitiran od utjecajnih velikodostojnika Katoličke crkve u Hrvatskoj, obilazi javne događaje i pripovijeda o vlastitome vjerskom obraćenju u zatvoru, ali ne govori ništa o krivnji i odgovornosti za zločin u Ahmićima.


Nevladina organizacija “Centar za suočavanje s prošlošću Documenta” iz Zagreba danas je izrazila žaljenje “što još jedna tužna godišnjica protječe bez oglašavanja predstavnika vlasti Republike Hrvatske”. Documenta je u priopćenju pozvala “predstavnike Hrvatske biskupske konferencije, te komisiju Iustitia et Pax, da iskaže solidarnost sa žrtvama, posebno imajući u vidu uznemirujuće poruke i interpretacije o stavu Katoličke crkve prema žrtvama poslane s javnih nastupa osuđenog Darija Kordića”.


U osnovnoj školi u Ahmićima danas će biti predstavljen i internetski narativ o ahmićkome zločinu te suđenju počiniteljima pred Haškim sudom, koji je izradio SENSE Centar za tranzicijsku pravdu iz Pule, nasljednik novinske agencije SENSE, koja je izvještavala s Haških suđenja.


Istoga dana kada su uništeni Ahmići, u selu Trusina kod Konjica snage Armije BiH ubile su 22 Hrvata, od kojih je najstarija žrtva imala 75 godina. Pred Sudom Bosne i Hercegovine za taj su zločin na zatvorske kazne osuđena petorica pripadnika takozvane Jedinice za posebne namjene Armije BiH zapovjednika Zulfikara Ališpage, koji je također završio pred sudom. Žrtve Trusine komemorirane su danas prije podne polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem u selu te misom za ubijene.