Bivši predsjednik

Boris Tadić: EU dopustila vlasti u Srbiji da uništava demokratske institucije

Hina

Reuters

Reuters

Ocijenio je stanje demokracije u Srbiji katastrofalnim, upozorivši kako su pojedini europski čelnici dopustili srbijanskoj vlasti da uništava sve demokratske institucije u Srbiji



BEOGRAD Bivši predsjednik Srbije, sada vođa oporbene Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić, ocijenio je stanje demokracije u Srbiji katastrofalnim, upozorivši kako su pojedini europski čelnici dopustili srbijanskoj vlasti da uništava sve demokratske institucije u Srbiji, prenio je španjolski »El Pais«.


»A ako nema demokracije u Srbiji, to je problem i za cijelu regiju«, upozorio je Tadić u intervjuu »El Paisu« dodajući kako ne razumije takav pristup Europske unije Srbiji.


Komentirajući višemjesečne prosvjede u Srbiji i bojkot predstojećih izbora koji najavljuje dio oporbe, Tadić je naveo da se demokracija u Srbiji urušava već sedam godina, te da je jedini način komunicirati »s preostalim demokratskim snagama koje uzimaju u obzir realnost da Srbijom danas vlada apsolutist, demagog i populist«, govoreći o srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.




»Svakodnevno smo 24 sata izloženi lažnim vijestima i u takvim okolnostima građani ne mogu imati slobodan izbor. Istodobno, ukoliko bojkotiramo izbore, takva vlast će imati još više zastupnika.


S druge strane, davanje legitimiteta tom procesu je još problematičnije«, rekao je Tadić čije ocjene za »El Pais« u petak prenose rijetki mediji u Srbiji.


Tadić je, također, upozorio i da je Srbija postala zemlja u kojoj dominira samo jedno pitanje – Kosovo.


»Priznanje Kosova otvara vrata i drugim regijama u Europi za jednostranu secesiju. Moji međunarodni sugovornici često nisu razumjeli temu Kosova i ignorirali su potencijal tog domino-efekta, unatoč tome što sam ih molio da ozbiljno pristupe tom pitanju. Uvijek su to ignorirali«, naglasio je Tadić dodajući da su »striktno i rigidno« nastavljali s programom neovisnog Kosova.


No, bili su u šoku kada su se suočili sa slučajevima Krima, Južne Osetije i Abhazije, ocijenio je bivši predsjednik Srbije.


»Europa je puna zona u kojima se može pokrenuti taj domino efekt, poput Katalonije i Škotske, ali sličnih osjetljivih zona ima i u cijelom svijetu. Međutim, u međunarodnim krugovima i dalje govore da je Kosovo drugačiji slučaj«, navodi Tadić.


On naglašava kako »svaki slučaj jeste drugačiji, ali je prilično očigledno da su svi takvi slučajevi ipak povezani«.


Komentirajući situaciju unutar EU, Tadić je ocijenio da je sve veći utjecaj Rusije, Turske i Kine na Balkanu rezultat toga što EU ima filozofiju da bez strategije vlastite konsolidacije nema daljnjeg proširenja, a već cijelo desetljeće ne definiraju tu strategiju.


»Kina je na Balkanu sada prisutnija nego EU. U vrijeme kada sam ja bio student, u tadašnjoj Jugoslaviji sanjali smo o demokraciji i EU. Plašim se da su se ti snovi raspršili«, naglasio je Tadić.