Cijena članstva

Boris Johnson pozvan na sud zbog ‘laganja’ o Brexitu: ‘Znao je da taj podatak nije točan’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



LONDON  Londonski sud je u srijedu odlučio pozvati bivšeg ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, kandidata za premijersku dužnost, zbog sumnje da je u kampanji za referendum o brexitu 2016. lagao o cijeni članstva Velike Britanije u Europskoj uniji.


Boris Johnson se treba pojaviti na sudu radi predistrage kojom će se utvrditi hoće li se predmet predati drugom sudu na suđenje, odlučio je sud ne navodeći kada bi to trebalo biti.


Njegov ulazak u kampanju za referendum bio je presudan za pobjedu brexita 2016. s 52 posto glasova.




Optužbe protiv Johnsona iznio je poduzetnik Marcus Ball. Po riječima njegovih odvjetnika, gorljivi zagovornik izlaska Velike Britanije iz EU-a svjesno je lagao dok je bio gradonačelnik Londona tvrdeći da Velika Britanija uplaćuje Bruxellesu 400 milijuna eura na tjedan. Žele mu suditi za tešku povredu službene dužnosti.


»Demokracija zahtijeva odgovorno i pošteno obnašanje javne dužnosti«, istaknuo je prošli tjedan odvjetnik Lewis Power na sudu u Westminsteru.


»Velika Britanija nikada nije slala ili davala 400 milijuna eura na tjedan«, rekao je.


Boris Johnson je »znao da taj podatak nije točan. Ipak ga je uvijek iznova opetovao«, dodao je.


»Optužba se ne odnosi na brexit«, rekao je odvjetnik, demantirajući da želi spriječiti izlazak zemlje iz EU-a, »nego je Johnson na referendumu odlučio dovesti javnost u zabludu«.


Političar odbacuje takve optužbe. Njegov odvjetnik Adrian Darbishire je ocijenio da je ta točka optužnice »politički« manevar.


»BoJo«, spretan i karizmatičan, ima među glavnim aktivistima konzervativne stranke velikih izgleda da bude izabran za nasljednika premijerke Therese May, koja 7. lipnja podnosi ostavku. No manje je popularan među kolegama koji mu predbacuju brojne ispade i stanoviti diletantizam.