Suđenje njemačkom monstrumu

Bolničar koji je ubio 30 pacijenata pred sudom rekao da mu je žao

Hina

Istražitelji ga sumnjiče da je između 2003. i 2005. davao injekcije umirućim pacijentima kako bi ih potom reanimirao te dokazao da uspješno obavlja taj medicinski zahvat



OLDENBERG Njemački bolničar koji je priznao da je ubio 30 teško oboljelih pacijenata na odjelu za intenzivnu njegu u bolnici Delmenhorst u četvrtak je pred sudom rekao da mu je žao zbog toga te da se svaki put osjećao shrvano.


»Uistinu mi je jako žao«, rekao je 38-godišnji bolničar Niels H. kojemu se od rujna sudi za ubojstvo troje pacijenata te za pokušaj ubojstva još dvoje pacijenta kojima je dao preveliku dozu lijekova dok su bili na intenzivnoj njezi.


Optužnica ga tereti za tri ubojstva i tri pokušaja ubojstva. Sedmoipolgodišnju zatvorsku kaznu odslužuje od 2008. nakon presude iz iste godine prema kojoj je kriv za pokušaj ubojstva u bolnici u Delmenhorstu kod Bremena na sjeveru Njemačke.




Istražitelji ga sumnjiče da je između 2003. i 2005. davao injekcije umirućim pacijentima kako bi ih potom reanimirao te dokazao da uspješno obavlja taj medicinski zahvat.


Vještak saslušan u sklopu suđenja prije mjesec i pol dana je kazao da je optuženi priznao da je prevelike doze lijekova dao i šezdesetero pacijenata koji su preživjeli.


Tužitelji tvrde da je glavni motiv takvog ponašanja Nielsa H. bolničareva potreba da stvori kriznu situaciju pogubnu za zdravlje pacijenta nakon čega je bio u prilici impresionirati kolege te od pacijenata dobivao zahvalnost jer ih je spasio od smrti.


Niels H. priznao je da je 30 starijih pacijenata umrlo nakon ubrzigavanja lijeka za srce, no nije govorio o pojedinostima. Prije izricanja presude opisao je svoje psihičko stanje u trenutku kada je pacijentima ubrizgavao potencijalno fatalan lijek: »Bio sam vrlo uzbuđen i imao onaj osjećaj da će se nešto dogoditi.«


Objasnio je i da se, kada je uspio reanimirati pacijenta osjećao vrlo dobro, a kada mu to ne bi uspjelo bio je »shrvan«. Nakon smrtonosnog ishoda često je donosio odluku kako više neće ponavljati istu pogrešku, no taj osjećaj nije ga dugo držao.


Policija istražuje njegovu radnu karijeru u raznim zdravstvenim centrima u kojima je ranije radio.