Bez dogovora

Blokadi američke državne uprave ne nazire se kraj: Potraje li još dva tjedna koštat će kao i Trumpov zid prema Meksiku

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

U nekim dijelovima Washingtona, gdje živi oko 20 posto službenika, restorani su prazni, taksiji ne voze, a prometne gužve gotovo su potpuno nestale



WASHINGTON Djelomičnoj blokadi američke državne uprave izazvanoj zahtjevom Donalda Trumpa za 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida duž američko-meksičke granice trenutačno se ne nazire kraj, bez plaće je 800 tisuća službenika a tjedno košta zemlju više od milijarde dolara.


Dok su zastupnici u kongresu na odmoru preko vikenda, Trump iz Bijele kuće upozorava na mogućnost mnogo dužega zastoja, za što optužuje demokrate.


»Oni sve zadržavaju«, rekao je u telefonskom razgovoru za Fox News. »Meni bi trebalo 15 minuta da postignem dogovor i svi bi se mogli vratiti na posao.«




Demokrati tvrde da je Trump izazvao blokadu rada državne uprave odbijajući prihvatiti plan financiranja koji su dogovorili demokratski i republikanski senatori jer nije uključivao sredstva potrebna za izgradnju zida.


Obustava rada, koja je počela 22. prosinca najdulja je u povijesti i nadmašila je onu iz 1995./96. u vrijeme mandata Billa Clintona. U subotu je ušla u 22. dan.Savezni zaposlenici pogođeni blokadom nisu dobili prve plaće u petak, što je pojačalo strah od financijskoga pritiska na zaposlenike, uključujući i kontrolore leta i službenike aerodromskih službi sigurnosti koji nastavljaju raditi bez plaće.

Približno 800 tisuća službenika nije dobilo plaće, a neki od njih počeli su prodavati imovinu ili pokretati apele za humanitarne akcije prikupljanja novca kako bi uspjeli platiti račune.


Od 1976. bila je 21 blokada administracije i većina njih bila je prekratka da bi na bilo koji način utjecala na gospodarski rast. Teško je reći kako će biti sada, s obzirom na to da blokada traje više od tri tjedna.


»Što je duža blokada, to je veća patnja«, rekla je ekonomistica iz S&P Global Ratingsa Beth Ann Bovino. Po njoj djelomična blokada administracije stoji 1,2 milijarde dolara tjedno.


Potraje li još dva tjedna, blokada će Sjedinjene Države stajati jednako kao i zid od 5,7 milijardi dolara koji traži predsjednik Trump, a koji demokrati odbijaju.


Premda su blokade 1995. i 2013. pokazale da se gospodarstvo može brzo opraviti, paraliza saveznih vlasti negativno djeluje na niz aspekata koji prelaze same plaće službenika.


Brojni poljoprivrednici našli su se u teškoćama jer ne primaju obećanu pomoć, od kraja veljače siromašne obitelji mogle bi ostati bez pomoći za hranu, obustavljen je i rad sanitarnih inspektora.


To znači da se poljoprivrednicima ne isplaćuju ni subvencije za kupnju sjemena i hrane za stoku, zaposlenici koji imaju ugovor s vladom, od kojih velik broj neće dobiti plaću, gube 200 milijuna dolara na dan, prema procjenama Bloomberg Newsa.


Čelnik američke tajne službe, koja je zadužena za zaštitu predsjednika Trumpa, upozorio je zaposlenike da financijske teškoće mogu izazvati depresiju i tjeskobu, a Administracija za sigurnost prometa, odgovorna za sigurnosni pregled u zračnim lukama, izvijestila je da se broj izostanaka s posla povećao na 5 posto, s 3,3 posto na godinu, dodavši da sigurnosni standardi nisu ugroženi.


Pogođen je i turizam, koji donosi oko 18 milijuna dolara na dan u 400 nacionalnih parkova. No, dok su neki parkovi ostali bez nadzora, a brojne su usluge obustavljene, restorani, hoteli i lokalne trgovine gube klijentelu.


Za 800 tisuća službenika posljedice djelomične blokade administracije nisu zanemarive. Prema podacima agencija za nekretnine, ti zaposlenici imaju oko 438 milijuna dolara mjesečnih obveza za najamnine ili otplatu hipoteka, a u nekim dijelovima Washingtona, gdje živi oko 20 posto službenika, restorani su prazni, taksiji ne voze, a prometne gužve gotovo su potpuno nestale.


Trump razmatra i mogućnost proglašavanja izvanrednog stanja koje bi mu omogućilo financiranje izgradnje zida tako da zaobiđe Kongres, no on je u subotu rekao za Fox News da bi više volio da demokrati krenu u akciju, dodavši da čeka u Bijeloj kući i daje spreman na postizanje dogovora.


Demokrati koji zid smatraju neefikasnim, zastarjelim odgovorom na složeni problem, donijeli su nekoliko zakona u Zastupničkom domu koji bi omogućili deblokadu vlade bez financiranja zida, ali ih je Senat, koji kontroliraju republikanci, ignorirao.