Ratni zločini

Bivši pripadnici Armije BiH optuženi za udruženi zločinački pothvat, a Karadžićev ministar za genocid u Srebrenici

Hina



Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podignulo optužnicu protiv jedanaest bivših pripadnika Armije BiH i civilne policije koje tereti za ratne zločine i sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu usmjerenom protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.


Kako je navedeno u optužnici oni su sudjelovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organiziranju i izvršenju udruženog zločinačkog pothvata sa ciljem da se svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Čemerno u općini Ilijaš kod Sarajeva u potpunosti ukloni.


Optužnica se odnosi na planirana ubojstva svih osoba srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez obzira radi li se o civilima ili vojnicima, uključujući i zarobljene civile i pripadnike vojske bosanskih Srba koji su položili oružje, kao i na prekomjerno i vojno neopravdano uništenje i njihove nepokretne i pokretne imovine.




U sinkroniziranom napadu na selo u lipnju 1992. godine ubijeno je najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba spola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i malodobnih osoba.


Pri tom su neke od žrtava mučene i ubijene na izuzetno okrutan način a njihova tijela masakrirana.


Nakon napada selo je u potpunosti uništeno a cjelokupno stanovništvo srpske nacionalnosti protjerano sa tog područja i tamo se nitko od prognanih nije vratio ni poslije završetka rata.


Optužnica za ove zločine tereti Džemala Hadžića (63), Teufika Turudića (57), Džemala Smolu (54), Senada Sikiru (58), Benjamina Sikiru (48), Harisa Sikiru (46),, Enesa Duraka (53), Mirsada Bešliju (53), Nusreta Bešliju (55), Mirzeta Bešliju (49) i Hamdiju Spahića (57).


Ratni ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Tomislav Kovač optužen je za sudjelovanje u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice počinjenom u srpnju 1995., potvrđeno je u petak iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.


Kovač (58) u vrijeme napada vojske i policije bosanskih Srba na zaštićenu zonu Srebrenice i Žepe kada je ubijeno najmanje osam tisuća bošnjalkih muškaraca i dječaka, bio je na dužnosti zapovjednika policijskog stožera zaduženog za tu operaciju a ujedno je kao zamjenik ministra unutarnjih poslova RS operativno zapovijedao svim policijskim postrojbama.


U optužnici se navodi kako je Kovač bio sudionikom udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe što je rezultiralo pogubljenjem tisuća zarobljenih a potom sustavnim nastojanjima da se prikriju dokazi o počinjenim zločinima uključujući i premještanje posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica i njihovo skrivanje.


Optužnica protiv Kovača sadrži trinaest točaka u kojima se navodi kako su policijske postrojbe pod njegovim zapovjedništvom sudjelovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom prisilnom zatočenju te potom u masovnim likvidacijama na različitim lokacijama poput Kravice, Cerke, Pilice, Banjeva, Sandića i Konjević polja.


Optuženi Kovač živi u Beogradu te uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Srbije a ranije je video vezom svjedočio u drugim suđenjima protiv osoba optuženih za genocid u Srebrenici.


Tomo Kovač prijeratni je policajac koji je bio na službi u Sarajevu i među prvima je koji su se pridružili Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) nakon njezina osnutka početkom 1990-ih.


Slovio je za osobu od posebnog povjerenja Radovana Karadžića a od 1993. do 1995. godine obnašao je dužnost ministra policije RS.