Volodimir Zelenskij

Bivši komičar prisegnuo za ukrajinskog predsjednika i odmah raspustio parlament

Hina

Volodimir Zelenskij / REUTERS

Volodimir Zelenskij / REUTERS



Novi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je odmah nakon inauguracije raspustio parlament i zazvao prijevremene izbore, ne željevši čekati redovite izbore predviđene za listopad.


»Raspuštam parlament«, rekao je u inauguracijskom govoru pred zastupnicima i međunarodnim predstavnicima koji su se okupili u ukrajinskom parlamentu u kojem još uvijek dominiraju zastupnici lojalni njegovom prethodniku Petru Porošenku.


Bivši komičar i sadašnji predsjednik, Zelenskij je u ponedjeljak prisegnuo za predsjednika Ukrajine, mjesec dana nakon uvjerljive pobjede na izborima nad tadašnjim šefom države Porošenkom.




Međutim, njegova nova stranka nema zastupnika u parlamentu, zbog čega se požurio sazvati prijevremene izbore dok mu je popularnost još na visokoj razini, ocjenjuje Reuters.


Rekao je da će jedna od njegovih prvih zadaća biti postići primirje u istočnoj Ukrajini, gdje je petogodišnji sukob s proruskim separatistima odnio živote 13000 ljudi.


Dodao je da se dijalog s Rusijom može ostvariti tek nakon povrata ukrajinskog teritorija i ratnih zarobljenika.


»Prisežem da ću štititi suverenost i neovisnost Ukrajine, bdjeti nad dobrobiti domovine i ukrajinskog naroda, braniti prava i slobode građana, poštivati ustav i zakone Ukrajine, obavljati svoje zadaće u interesu svih sugrađana i promicati ugled i moć Ukrajine u svijetu«, izgovorio je Zelenskij u parlamentu s rukom na ustavu zemlje, neovisne od 1991.


Ukrajinski predsjednik ima velike ovlasti u području obrane, sigurnosne i vanjske politike, ali će trebati potporu parlamenta ukoliko želi provesti određene reforme.