Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Europski parlament

Biljana Borzan kaže da se SDP još nije odredio o glasovanju za Europsku komisiju: 'Odluka će biti vrlo teška'

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 10. listopad 2019. u 19:00 2019-10-10T19:00:37+02:00

ZAGREB SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu za sada iz stranke nisu dobili naputak da, zbog sumnji u porijeklo imovine Dubravke Šuice, glasuju protiv cijelog saziva Europske komisije na sjednici Europskog parlamenta u listopadu, rekla je u četvrtak za Hinu SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan no dodala je da "ne može prejudicirati" konačan stav SDP-a.

Biljana Borzan je za Hinu izjavila kako glede glasovanja protiv sastava nove Europske komisije Ursule von der Leyen iz stranke "nije bilo nikakvog naputka" te da "vjeruje da će o tome još biti razgovora".

Po pisanju Večernjeg lista u četvrtak, SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu pod pritiskom su vrha stranke i svojih zastupnika iz Sabora koji od njih traže da, zbog sumnji u porijeklo imovine Dubravke Šuice (HDZ), hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju, glasuju protiv cijelog saziva Europske komisije na sjednici Europskog parlamenta 23. listopada.

Glasovanjem protiv cijele Komisije SDP-ovi europarlamentarci glasovali bi i protiv deset svojih kolega.

Glasanje o sastavu nove Komisije je predviđeno krajem mjeseca te "ima vremena", dodaje Borzan ali napominje da je "situacija komplicirana jer imamo kandidatkinju na koju je bilo puno primjedbi u hrvatskoj javnosti i u našoj političkoj grupaciji u Europskom parlamentu".

Šuica je, međutim, nastavlja Borzan, "prošla saslušanje a mi ne možemo glasati pojedinačno za osobe nego moramo glasati u paketu u kojem je deset socijalista, dakle kao nikada ranije, vrlo kvalitetnih kandidata, tako da će odluka biti vrlo teška".

"Ne mogu još ništa prejudicirati", kaže hrvatska europarlamentarka koja je u novom sazivu EP-a postala potpredsjednica europskih socijalista zadužena za ekonomiju.

Borzan dodaje i kako bi odbacivanje francuske kandidatkinje u četvrtak u Europskom parlamentu za povjerenicu za unutarnje tržište i obrambenu industriju Sylvie Goulard, bliske suradnice francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, moglo potpuno zakomplicirati i odgoditi izbor nove komisije te da je sada "sve neizvjesno".

U SDP-ovoj delegaciji u EP-u, doznaje dnevnik, prevladava stav da je kontraproduktivno zbog Šuice glasovati protiv cijele Komisije jer bi takvo svrstavanje moglo umanjiti značaj SDP-ovaca u njihovom zastupničkom klubu u EP-u i za posljedicu moglo imati i marginalniju ulogu SDP-ovaca pri raspodjeli izvjestiteljskih dužnosti za važne teme i zakonske prijedloge.

No u vrhu stranke na Iblerovu trgu i u Klubu zastupnika u Hrvatskom saboru prevladava stav da treba biti protiv cijele Komisije jer SDP u unutarnjopolitičkoj borbi želi izbjeći pitanja kako to da je podržao Šuicu, piše Večernji list.

Od troje SDP-ovih europarlamentaraca, Biljana Borzan i Fred Matić su i članovi Predsjedništva SDP-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.