Samoubilački napadi

Bez milosti: Policija Šri Lanke ubila oca i braću glavnog bombaša krvavog Uskrsa

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Policija je također potvrdila da su trojica od 15 ubijenih viđeni na toj snimci na društvenim mrežama gdje pozivaju pristaše na ubijanje nevjernika i raspravljaju o mučeništvu



COLOMBO Otac i dvojica braće navodnog glavnog organizatora bombaških napada u Šri Lanki ubijeni su pošto su sigurnosne snage uletjele u njihovu sigurnu kuću prije dva dana, rekla je policija i jedan član bombaševe obitelji za Reuters u nedjelju.


Policijski komandosi, uz sudjelovanje pripadnika vojske, okružili su u petak kasno navečer kuću u Sainthamarithu, 364 kilometra istočno od glavnog grada Colomba, zbog sumnje da se u njoj nalaze islamisti povezani s napadom na crkve i hotele na uskrsnu nedjelju i u sukobu je ubijeno 15 navodnih terorista.


Među njima su braća »mozga cijele operacije» Zahrana Hašima. Četiri izvora iz policije rekla su da su ubijeni braća Zaini i Rilvan te njihov otac Mohamed Hašim. Viđeni su na snimci koja kruži društvenim mrežama gdje pozivaju na otvoreni rat protiv nevjernika.


Policija češlja zemlju u potrazi za teroristima




Nijaz Šarif, šogor Zahrana Hašima, navodnog čelnika skupine koja je odgovorna za smrt 250 ljudi u crkvama i hotelima u prošlotjednim napadima, rekao je za Reuters da su na snimci dvojica Zahranove braće te njihov otac.


U subotu je policija objavila da su u istom napadu na Sainthamarithu ranjene Zahranova supruga i kći.


Vlasti Šri Lanke u petak su potvrdile da se Zaharan Hašim raznio bombom u hotelu Shangri-La u prijestolnici Colombu.



Zaharan je predvodio skupinu National Thowheeth Jama’ath i širio ekstremističku ideologiju u raznim dijelovima zemlje. Smatraju da je on odgovoran za organiziranje napada na budističke kipove u središnjoj Šri Lanki u prosincu.


U Šri Lanki je i dalje izvanredno stanje s visokim stupnjem sigurnosti, a gotovo 10.000 vojnika je na ulicama diljem te otočne države gdje provode akcije potrage i lova na članove dviju islamističkih skupina za koje se vjeruje da stoje iza napada.


Crkve na Šri Lanki utihnule, nadbiskup Colomba osudio napade


Crkve diljem Šri Lanke odgodile su nedjeljne mise, a nadbiskup Colomba u propovijedi iz kapele u svome domu koju je prenosila lokalna radiotelevizija rekao je da su teroristički napadi počinjeni na Uskrs na crkve i hotele »uvreda čovječanstvu«.


Na sam Uskrs, islamski sunitski ekstremisti su u napadu bombaša samoubojica na tri katoličke crkve i četiri luksuzna hotela ubili preko 250 ljudi. U zemlji je povišen stupanj sigurnosti s oko 10.000 vojnika raspoređenih diljem te otočne države koji vrše pretrese i racije u lovu na pripadnike dviju lokalnih islamističkih skupina za koje se vjeruje da stoje iza napada.Nadbiskup Colomba, cardinal Malcolm Ranjith, održao je posebnu propovijed u crkvici koja se nalazi uz njegov dom.


»Ne možemo nekoga ubiti u ime Boga (…) golema se tragedija dogodila, uvreda čovječanstvu«, kazao je nadbiskup u nazočnosti predsjednika Maithripale Sirisene, premijera Ranila Wickremesinghea i bivšeg predsjednika Mahinde Rajapakse.


»Pružamo ruku prijateljstva i bratstva svoj našoj braći i sestrama bez obzira na klasna, društvena ili vjerska obilježja po kojima se razlikujemo«, poručio je nadbiskup.


»Molimo da zavlada mir i suživot, međusobno razumijevanje bez podjele«, rekao je.


Nakon propovijedi, nadbiskup i politički čelnici zapalili su svijeće za žrtve samoubilačkih napada.



Većina žrtva su stanovnici Šri Lanke, ali u napadima je poginulo 40 stranaca iz Velike Britanije, SAD-a, Australije, Turske, Indije, Kine, Nizozemske, Portugala.


Za sada je identificirano osam napadača, a vlada je potvrdila da se radi o obrazovanim osobama višeg društvenog statusa. U akcijama vojno-policijskih snaga privedeno je više od 100 ljudi, uključujući strance iz Sirije i Egipta.


Većina od 22 milijuna stanovnika su budisti. Manjinske skupine čine hindusi, muslimani i kršćani.