Dramatična situacija

Banjolučka policija zabranila prosvjede “Pravda za Davida”, prijete uhićenjima i maltretiraju

Hina

Foto Screenshot YouTube

Foto Screenshot YouTube

Nevjerojatno da smo došli do toga da ogorčeni roditelji i narod ne mogu glasno izgovoriti riječ 'pravda' i upitati institucije tko je ubio njihovo dijete, izjavio je Borenović



BANJA LUKA Policija u Banjoj Luci objavila je u ponedjeljak kako je zabranila sve eventualne nove prosvjede skupine »Pravda za Davida« u tom gradu, optuživši njene pripadnike da su kršitelji zakona i najavljujući da će biti uhićeni svi koji se usude prekršiti tu zabranu.


»Zbog učestalog narušavanja javnog reda i mira, počinjenja kaznenih djela, sprječavanja normalnog odvijanja prometa te nepoštivanja Zakona o javnom okupljanju RS-a, sva buduća javna okupljanja skupine ‘Pravda za Davida’ će biti spriječena i prekinuta, sukladno zakonu o javnom okupljanju RS-a, a sudionici takvog javnog okupljanja bit će sankcionirani«, stoji u priopćenju koje je u ponedjeljak dostavljeno medijima iz banjolučke policije.


Iz policije su samo još jednom potvrdili kako su uhitili »određeni broj osoba« pod sumnjom da su u nedjelju tijekom prosvjeda u Banjoj Luci prekršili javni red i mir i počinili kaznena djela no nisu naveli koliko je točno privedenih.


Policijska brutalnost




Odvjetnik Milan Malešević koji zastupa skupinu »Pravda za Davida« izjavio je u ponedjeljak kako je bio svjedok policijske brutalnosti nad uhićenim prosvjednicima.


Kazao je kako je u policijskoj postaji u Banjoj Luci u nedjelju navečer osobno vidio uhićene prosvjednike koji su s lisičinama na rukama bili satima prisiljeni stajati prislonjeni uz zid.


»Nakon tri ili četiri sata skinute su im lisičine i dopušteno im je sjesti«, kazao je Malešević za BN televiziju iz Bijeljine koju je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik optužio za »subverzivne aktivnosti« i pri tom pozvao sve »Srbe koji su domoljubi« da prestanu u njoj raditi.


Pritisak na ljude


Odvjetnik Malešević tvrdi kako su neki od uhićenih u policijskom pritvoru zadržani i po 12 sati pri čemu od njih nije tražena niti izjava.


»Meni to govori kako se provodi pritisak na ljude koji su spremni i dalje se boriti za pravdu i istinu«, kazao je Malešević dodajući kako očekuje nastavak represije i nova uhićenja.


Policija Republike Srpske u ponedjeljak je potvrdila kako je raspisala tjeralice za četiri osobe, uključujući i Davora Dragičevića, oca mladića Davida čija je smrt u ožujku potaknula dosad najmasovnije prosvjede protiv režima Milorada Dodika.


Saslušavali oporbenog čelnika


Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), oporbene stranke u Republici Srpskoj, izjavio je u ponedjeljak kako ga je policija u Banjoj Luci pozvala na informativni razgovor okrivivši ga narušavanje javnog reda i to zbog činjenice da je sudjelovao na prosvjedima u tom gradu i pri tom se pridružio zahtjevima za okončanje istrage o okolnostima smrti mladića Davida Dragičevića.


»Odazvao sam se pozivu na informativni razgovor u policiijskoj postaji Banja Luka-Centar gdje sam saznao da sam okrivljen za prekršaj iz članka 7. Zakona o javnom redu i miru na način da je došlo do narušavanja javnog reda i mira uzvikivanjem parola ‘Pravda za Davida’ i ‘Tko je ubio Davida?’«, pojasnio je Branislav Borenović u izjavi dostavljenoj medijima.


Ovaj političar, koji je ujedno zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH, rekao je kako je kao roditelj a ne političar kada je god bio u prilici sudjelovao u mirnim prosvjedima čiji je cilj otkrivanje istine o Davidovoj smrti te da je svaki put svjedočio kako su takvi skupovi protekli na miran način i bez ikakvog nasilja koje je prouzročila jedino policija svojom intervencijom.


Ne može se glasno reći “pravda”


»Nevjerojatno da smo došli do toga da ogorčeni roditelji i narod ne mogu glasno izgovoriti riječ ‘pravda’ i upitati institucije tko je ubio njihovo dijete«, izjavio je Borenović.


Šokantnom je opisao situaciju u nedjelju navečer u kojoj su, kako je istaknuo, teško opremljeni policajci silom rastjerivali nekoliko desetaka prosvjednika koliko ih je nakon 22 sata ostalo na Trgu Krajine kada je završeno masovno okupljanje pristalica skupine »Pravda za Davida«.


Banjolučka policija u ponedjeljak je objavila i kako je raspisala tjeralicu za zastupnikom PDP-a u Narodnoj skupštini RS Draškom Stanivukovićem koji je 25. prosinca već bio uhićen i to dva puta u istom danu.


Njega također terete zbog sudjelovanja na prosvjednim skupovima.


Teror režima


Tijekom dana oglasio se i Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), koja je također u oporbi u RS, zatraživši »zaustavljanje policijskog progona članova skupine ‘Pravda za Davida’» te »javnog linča režimskih medija« nad građanima Banje Luke.


»Umjesto da riješi ubojstvo banjolučkog studenta Davida Dragičevića, vrh MUP-a RS daje zapovjedi policiji da brutalno uguši mirni prosvjed građana a režimski mediji od skupine okupljene oko ‘Pravde za Davida’ prave neprijatelje države s ciljem njihove diskreditacije. Taj teror režima se mora zaustaviti«, izjavio je Govedarica, a prenosi N1.


Upozorio je i kako su posebice problematične »batinaške skupine u civilu« koje napadaju prosvjednike a nije jasno tko su zapravo.


»Krajnje je vrijeme da se ova represija zaustavi prije nego dođe do mnogo veće eskalacije nezadovoljstva«, istaknuo je predsjednik SDS-a.