Prvi van Kine

Australski znanstvenici uzgojili verziju novog koronavirusa, što to znači za razvoj cjepiva?

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Reuters

Foto Reuters

Otkriće omogućava test na antitijela i detektiranje virusa kod pacijenata koji nemaju simptome



ZAGREB – Australski znanstvenici u laboratoriju su uzgojili verziju novog koronavirusa, što je prvi uzgojeni virus izvan Kine. Njegove će uzorke proslijediti Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) i laboratorijima diljem svijeta kako bi se što prije došlo do proizvodnje cjepiva i suzbilo daljnje širenje virusa.


Stvaranje i dijeljenje uzorka virusa ubrzat će razvoj potencijalnih cjepiva jer će lijekovi moći biti testirani na životinjama. Osim toga, otkriće australskih znanstvenika omogućava test na antitijela i detektiranje virusa kod pacijenata koji nemaju simptome, što je značajno za suzbijanje bolesti.


Ipak, do proizvodnje cjepiva proći će mjeseci, zbog stroge regulative koju treba poštovati prilikom ispitivanja budućeg cjepiva. Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI) procijenio je prošlog tjedna da će za razvoj cjepiva trebati oko godinu dana.




Za laboratorijski uzgoj verzije koronavirusa zaslužan je istraživački tim Instituta Peter Doherty za infekcije i imunitet u Melbourneu, no iz tima poručuju kako ono za sada neće revolucionarno promijeniti borbu protiv virusa. Kako prenose svjetski mediji, Kineski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti već je uzgojio virus, a jučer su ga predali Moskvi i također počeli razvijati cjepivo.


U Australiji je dosad zabilježeno sedam slučajeva zaraze, u Europi četiri, a u SAD-u najmanje pet. U Njemačkoj je došlo do prvog prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka izvan azijskog kontinenta. Prema posljednjim podacima iz Kine, ukupno su 132 osobe u toj državi umrle od koronavirusa, a potvrđeno je 6.000 slučaja zaraze. Stručnjaci procjenjuju da je broj zaraženih trenutno prešao 40.000, te da će epidemija potrajati nekoliko mjeseci.


Većina kineske pokrajine Hubei, zajedno s gradom Wuhanom gdje je izvorište virusa, nalazi se u karanteni, a SAD i europske države, uključujući i Hrvatsku, pokrenule su evakuaciju svojih građana iz tog dijela Kine. Ostalim hrvatskim državljanima koji se nalaze u Kini naše je veleposlanstvo ponudilo svu potrebnu pomoć i potporu.