Indijski aktivist ogorčen time što antikorupcijski ombudsman neće imati ustavni status

Anna Hazare ponovo štrajkao glađu

Zdenko Duka

Borac protiv korupcije Anna Hazare je stupio u štrajk iako je bolestan, s visokom temperaturom, no u srijedu je bio prisiljen prekinuti gladovanje kako su mu savjetovali liječnici



Indijski aktivist protiv korupcije 74-godišnji Anna Hazare ponovo je stupio u trodnevni štrajk glađu jer nije zadovoljan time što u donjem domu indijskog parlamenta, koji je izglasao antikorupcijski zakon, antikorupcijski ombudsman neće imati ustavni status.


»Indija za koju živim i za koju ću umrijeti mnogo je veći narodni parlament od onog u Delhiju«, rekao je Hazare okupljenim pristašama u Mumbaiju. Hazare je stupio u štrajk iako je bolestan, s visokom temperaturom, no u srijedu je bio prisiljen prekinuti gladovanje kako su mu savjetovali liječnici.


Antikorupcijski zakon prema kojem će neovisni ombudsman imati moć istraživati i goniti sve političare, pa i predsjednika vlade, prošao je u donjem domu parlamenta, ali u četvrtak treba dobiti zeleno svjetlo i u gornjem domu kako bi stupio na snagu.




Iako je davanje ustavnog statusa neovisnom antikorupcijskom ombudsmanu bio i ključni zahtjev vladajuće Kongresne stranke, ta odredba nije prošla jer, kako su izvijestili novinari, značajan broj parlamentaraca Kongresne stranke i njihovih partnera nisu prisustvovali glasanju. Indijski ministar financija Pranab Mukherjee ocijenio je da je to bio tužan dan za demokraciju jer vlada nije uspjela donijeti dovoljno snažan antikorupcijski zakon.


No, premijer Manmohan Singh nije bio tako oštar pa je već i sam prolazak osnovnog dijela zakona ocijenio kao »osobit trenutak u životu nacije«.


Inače, Anna Hazare je u drugoj polovici kolovoza bio 12 dana u štrajku glađu, imao je u štrajku široku podršku i tako prisilio vladu da osmisli efikasan antikorupcijski zakon.