Izbori za Europski parlament

Analiza Reutersa: Pučani i nakon izbora najbrojniji u EP, ali raste krajnja desnica

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Krajnje desne skupine EFDD (Europa slobode i izravne demokracije) i ENF (Europe nacija i slobode), zahvaljujući popularnosti sada vladajućih talijanskih stranaka, Lige i Pokreta pet zvijezda, dobili bi 20 zastupnika više iako parlament napuštaju zagovornici brexita iz britanskog UKIP-a



BRUXELLES Europska pučka stranka (EPP) ostat će, po Reutersovoj analizi, najveća zastupnička skupina u Europskom parlamentu nakon izbora u svibnju, što jača izglede kandidata desnog centra Manfreda Webera da naslijedi Jean-Claude Junckera na čelu Europske komisije.


Weber, čelnik EPP-ovog zastupničkog bloka u WEuropsom paralamentu, na kongresu stranke je uvjerljivo izabran za njenog »Spitznekandidata«, odnosno službenog skupine za čelnika Komisije. Mnogi čelnici zemalja članica Unije su, međutim, rekli da ih rezultati izbora u svibnju neće obvezivati pri izboru Junckerovohg nasljednika.


Analiza agencije Reuters temelji se na anketama u 27 članica EU-a ili posljednjim izbornim rezultatima. Gdje je bilo moguće korišteni su rezultati ispitivanja javnog mišljenja koje je prikupio Europski parlament pri praćenju nacionalnih političkih trendova.




Analiza ukazuje da će EPP ostati najveća stranka Europskog parlamenta i povećati razliku u odnosu na socijaldemokrate (S&D) čiji je Spitzenkandidat sadašnji Junckerov zamjenik Nizozemac Frans Timmermans.


EPP ipak pada


No, s obzirom na posljednje nacionalne trendove, dvije najveće skupine neće zajedno imati natpolovičnu većinu zastupnika, a euroskeptični nacionalisti i niz manjih stranaka trebali bi ostvariti dobar rezultat.


Po Reutersovoj analizi, EPP bi trebao dobiti 177 od 705 mjesta u idućem sazivu EU parlamenta, dok danas ima 219 od 751 eurozastupnika. Zbog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije parlament će se iduće godine smanjiti na 705 zastupnika. S&D će biti drugi s 141 zastupnikom, 48 manje nego sada.


Neformalna »velika koalicija« s EPP-om ipak neće imati većinu, što znači da će novi čelnik Komisije morati tražiti širu potporu za donošenje zakona.


Zeleni, koji su na posljednjim izborima u Njemačkoj ostvarili dobar rezultat, trebali bi ostati podjednako zastupljeni i nakon europskih izbora. Po posljednjim anketama osvajaju 23 od 96 njemačkih zastupničkih mjesta, a ukupno bi trebali imati 48 zastupnika. U sadašnjem parlamentu imaju 52 zastupnika.


Širi blok krajnje desnice


Liberali iz ALDE-a, pretpostavljajući da će ući u savez s novom francuskom strankom centra En Marche Emmanuela Macrona, postat će treća stranka s 83 zastupnika i prestići Europske reformiste i konzervativce (ECR) koji odlaskom Ujedinjenog Krajkevstva gube i zastupnike iz redova britanskih konzervativaca, osnivača skupine.


Krajnje desne skupine EFDD (Europa slobode i izravne demokracije) i ENF (Europe nacija i slobode), zahvaljujući popularnosti sada vladajućih talijanskih stranaka, Lige i Pokreta pet zvijezda, dobili bi 20 zastupnika više iako parlament napuštaju zagovornici brexita iz britanskog UKIP-a.


Iako još nije poznato kako će se svrstavati protuimigrantske stranke, širi blok krajnje desnice mogao bi porasti s 10 na 14 posto zastupnika.


Po Reutersovoj analizi u novom Europskom parlamentu ljevičarski blok GUE/NGL (Europska ujedinjena ljevica – Nordijska zelena ljevica) mogao bi imati 57 zastupnika (sada ima 51), ECR 53 (sada 73), EFDD 46 (43), ENF 52 (35), a povećao bi se i broj nezavisnih zastupnika.