Ostali bez podrške

Amnesty drži da pritvoreni katalonski separatisti nisu politički zatvorenici

Hina

Policija pred zgradom španjolskog Vrhovnog suda gdje katalonski zastupnici svjedoče o pobuni / Reuters

Policija pred zgradom španjolskog Vrhovnog suda gdje katalonski zastupnici svjedoče o pobuni / Reuters

Amnesty International drži da se pritvorene katalonske separatističke čelnike ne može smatrati političkim zatvorenicima jer su optuženi za djela koja bi mogla predstavljati kazneno djelo, objavila je u četvrtak ta nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava



BARCELONA Amnesty International drži da se pritvorene katalonske separatističke čelnike ne može smatrati političkim zatvorenicima jer su optuženi za djela koja bi mogla predstavljati kazneno djelo, objavila je u četvrtak ta nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava.


Zagovornici odvajanja Katalonije od Španjolske drže »političkim zatvorenicima« osmoricu članova katalonske vlade koju je smijenio Madrid, a koji su pritvoreni nakon što su optuženi za pobunu, kao i dvojicu čelnika autonomaških udruga, također u zatvoru zbog pobune.


Španjolska podružnica Amnesty Internationala, kojoj su se na društvenim mrežama obratili separatisti zbog sudbine pritvorenih, navela je da ne bi upotrijebila termin političkog zatvorenika jer za njega ne postoji međunarodna definicija, već bi koristila termin zatvorenika savjesti.




»Ne smatramo članove katalonske vlade zatvorenicima savjesti jer su oni optuženi za djela koja mogu predstavljati kazneno djelo«, navodi Amnesty i dodaje da ni dvojicu pritvorenih čelnika separatističkih udruga Jordija Sancheza i Jordija Cuixarta ne smatra zatvorenicima savjesti.


»Mi mislimo da španjolsko pravosuđe ima pravo istraživati moguća kaznena djela«, objavio je Amnesty Internationala, koji je pozvao na oslobađanje dvojice čelnika udruga i na povlačenje optužnica za pobunu protiv njih.


»Bilo da su zatočeni separatisti zatvorenici savjesti ili ne Amnesty International se brine za njihove slučajeve«, dodao je AI.


Ta organizacija ističe da će nadzirati vođenje pravednih procesa svim separatističkim čelnicima, kao i šestorici katalonskih zastupnika – među kojima je i predsjednica te regionalne institucije Carme Forcadell – koje u četvrtak saslušao sudac Vrhovnog suda Madrida.