Danas počinje nastava

Zvono zove: Tridesetak tisuća školaraca opet u školskim klupama u PGŽ-u

Ingrid Šestan Kučić

Investicija na OŠ »Vladimir Gortan« teška 2,2 milijuna kuna / Snimio Silvano JEŽINA

Investicija na OŠ »Vladimir Gortan« teška 2,2 milijuna kuna / Snimio Silvano JEŽINA

Na OŠ »Vladimir Gortan« nova energetski učinkovita fasada, u OŠ »Nikola Tesla« uređena EU učionica, u OŠ Turnić »ušminkana« sportska dvorana...



RIJEKA Put 57 osnovnih i 31 srednje škole krenut će tridesetak tisuća primorsko-goranskih učenika, jer počinje nova 2015/2016. školska godina, a najveći broj školaraca, dvadesetak tisuća, sjest će u osnovnoškolske klupe.


Po prvi put u te će klupe sjesti i 2.493 prvašića, a gotovo pola učenika prvih razreda primorsko-goranskih škola, njih 1.111, krenut će put jedne od 24 riječke škole. Njima će društvo praviti i nešto više od sedam tisuća ostalih riječkih osnovaca, a ono što će ih dočekati na početku školske godine ušminkani su školski objekti.


Naime, tijekom ljetnih mjeseci na većini školskih objekata obavljeni su različiti građevinski radovi, a najveći investicijski zahvat nova je fasada na OŠ »Vladimir Gortan«. Riječ je o investiciji »teškoj« 2,2 milijuna kuna koju je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u sklopu radova izveden je novi ETICS fasadni sustav s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti objekta i obnove dotrajale fasade.




U sklopu radova izvela se sanacija vanjske oborinske odvodnje te zamjena dijela postojećih metalnih stijena novom aluminijskom bravarijom, a u Gradu Rijeci ističu da je moguće da će prvih dana nastave biti još sitnih popravaka u okolišu objekta.


Ono što će dočekati učenike OŠ »Nikola Tesla« novouređena je EU učionica u prizemlju zgrade, kojom će se koristiti i učenici ostalih riječkih škola, a u sklopu uređenja izvela se i preinaka postojećeg sanitarnog čvora u prizemlju objekta te omogućila pristupačnost osobama s invaliditetom.



Nova će školska godina trajati sve do 10. lipnja 2016. godine, a kao i do sada nastava će biti ustrojena u dva polugodišta. Prvo će polugodište završiti 23. prosinca, kada će započeti zimski odmor učenika koji će trajati sve do 11. siječnja, kada počinje drugo polugodište. Proljetni odmor učenika bit će od 21. do 25., a učenici svih uzrasta ukupno moraju odraditi najmanje 175 nastavnih dana, odnosno 35 tjedana. Iznimka su učenici završnih razreda srednjih škola kojima će školska godina trajati 32 nastavna tjedna, odnosno okončat će se 17. svibnja, no to nije kraj njihovim obavezama, jer 6. lipnja počinje državna matura čiji će ljetni rok iduće godine trajati do 24. lipnja.



Učenike OŠ Turnić dočekat će pak »ušminkana« sportska dvorana sa saniranim i oličenim zidovima, saniranim sanitarnim čvorovima i lakiranim parketima. Gotovo identični radovi tijekom ljeta vršeni su i u sportskoj dvorani OŠ Brajda, dok je OŠ Kantrida opremila sanitarni čvor za učenike s invaliditetom.


U OŠ »San Nicolo« sanirana je pak aluminijska bravarija, dok će učenike osnovnih škola »Eugen Kumičić«, »Fran Franković« te Gelsi i Pehlin u pojedinim učionicama dočekati novi podovi, a učenike OŠ Škurinje i OŠ Belvedere novi sanitarni čvorovi. Za svo je to »ušminkavanje« riječkih škola iz gradskog proračuna izdvojeno gotovo milijun kuna.