Skupština PGŽ-a

Županijski proračun prošao zahvaljujući podršci nezavisnih Burića i Kneževića

Barbara Čalušić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER



RIJEKA – Glasovima županijskih vijećnika vladajuće koalicije te nezavisnih vijećnika Hrvoja Burića i Ivice Kneževića, Skupština PGŽ-a usvojila je na jučerašnjoj sjednici proračun za 2020. godinu.


Konsolidirani proračun koji je već proglašen najvećim županijskim budžetom u povijesti, iznosi 1,32 milijarde kuna, a jedan od glavnih razloga njegova povećanja i izmijenjene strukture, zakonske su promjene koje u proračun uključuju plaće u školstvu te preuzimanje Ureda državne uprave koji će biti integrirani u devet već postojećih županijskih odjela. Županijski odjeli od početka iduće godine dobit će 130 novih zaposlenika te će od iduće godine imati sveukupno 315 zaposlenih. Kako je kazao župan Zlatko Komadina, proračun Županije za iduću godinu je realan, održiv i zadan, pokriva državnu priču preuzimanja Ureda državne uprave, održava sve kapitalne projekte i programe te preuzimanje i integraciju novih bez potresa u sustavu, ali s većom dozom odgovornosti. Uoči izglasavanja proračuna Komadina je vijećnicima poručio da nije osjetljiv na kritike oko proračuna kao njegovi pročelnici jer je na svoj račun već doživio svašta.


– Hvala vam što me jačate, no molim vas da podržite ovaj proračun jer je on dobar. Zakoni su takvi, mi bismo voljeli da je ovo prava decentralizacija, a ne pravdanje Europi da smo rasteretili državnu upravu koju smo samo prebacili drugima. Također, dobro je da nismo zaduženi i da u budućnosti možemo ulaziti u velike projekte, rekao je Komadina koji je HDZ-ovcima poručio da renesansu lučkih uprava nije napravio aktualni ministar Oleg Butković, kako oni ističu, već Županija koja ulaže u njih punih 20 godina. Akciji mladih čiji je vijećnik Vjekoslav Rubeša konstatirao da je bilo bolje Županiju pridružiti uredu državne uprave jer županijske službe ionako dobro rade svoj posao te bi jedini koji bi izgubio posao bi župan, Komadina je pak poručio da ako nije potreban župan, ne trebaju ni županijski vijećnici.




– Nismo mi tobožnji osnivači, nego smo osnivači stotinjak ustanova, odgovorni smo za 6.000 ljudi koji rade za plaće, od koji neki sad štrajkaju za plaće. Izbalansirani smo s 200 milijuna poreznih prihoda kojima financiramo programe i jamčimo za sustav koji premašuje milijardu kuna. Kad je riječ o amandmanima, moram reći da mi nismo rezervni proračuni drugih općina i gradova. Što mi imamo s krematorijem na Drenovi ili s posudama za otpad kad je to je tipično za gradove i općine? Cesta Rujevica većim je dijelom pod ingerencijom Grada Rijeke, kao što sve veće ceste održavaju veći gradovi, rekao je Komadina spominjući i projekt izgradnje centra hitne medicinske pomoći na Rujevici u kojem bi se nalazile i druge intervencijske službe. Komadina zagovara ideju “trampe” s Gradom Rijekom koji bi za ovaj projekt ustupio zemljište na Rujevici dok bi zauzvrat PGŽ od Grada Rijeke preuzela Psihijatrijsku bolnicu Lopača. PGŽ kao osnivač Doma zdravlja u svojim proračunskim planovima ima i izgradnju nove ispostave u Opatiji, a Komadini nije jasno kako lokalna samouprava po tom pitanju nije pokazala interes za sudjelovanjem.


– Opatija je imala jedinstvenu priliku kroz prodaju dionica LRH i nije mi jasno zašto takvu kapitalnu priču nisu zamijenili za drugu kapitalnu investiciju, za izgradnju vatrogasnog doma ili dom zdravlja, istaknuo je Komadina.


Kod izglasavanja proračuna za 2020. godinu suzdržano je bilo 12 vijećnika okupljenih oko HDZ-a dok su Most i Akcija mladih bili protiv. Za govornicom se više puta mogla čuti riječ “žetončići” pa je Bojan Kurelić iz Akcije mladih Bojan Kurelić ustvrdio da apsolutno ne postoje nikakva obrazloženja financiranja odjela za mlade i odjela za demografiju.


– Nitko od nas ne zna o čemu se tu radi osim da vam je potrebna još jedna ruka. Što točno znači Ured za demografiju i zašto nam tu treba 100 tisuća kuna, upitao se Kurelić. Amandman vezan uz demografske mjere kojeg je predložio župan ujedno je i jedini amandman koji je jučer prošao na glasanju dok s druge strane nije prošao niti jedan amandman Mosta čija je je Nerea Pulić kazala kako je županija transferna stanica koja iz državnog proračuna presmjerava u institucije čiji je tobožnji osnivač dok su minimalne županijske ovlasti jasno vidljive su iz dnevnog reda koji se sastoji od koncesije, izvještaja raznoraznih institucija te proračuna.


– U zadnjih šest godina prihvaćen je svaki četvrti amandman oporbe. Primjerice, Mario Alempijević je šampion po sredstvima je kroz njegove amandmane usvojeno 1,5 milijuna kuna, od čega je samo za projekt Platka ušlo milijun kuna, upozorio je SDP-ov Marko Mataja Mafrici.


Burićeva podrška proračunu isprovocirala je Dinka Beaković koji proračunu za iduću godinu ponovo zamjera zapošljavanje podobnih.


– Čestitam vama gospodo iz koalicije što ste dosljedni u podržavanju proračuna, a gospodinu Buriću mogu reći samo da zagađuje baru. Na prošlom je proračunu bio ogorčen i bio je oštro protiv proračuna jer očito nije dobio nešto je htio. Tragedija da Burić u vijećnike Grada Rijeke optužuje da su žetončići, a on je sam kao džuboks – stavite mu žetone i svira u beskraj. Sam proračun je u granicama mogućeg, u 80 do 90 posto slučajeva mi tako napravili, ali imam primjedu na to kao se proračun koristi. Rashodi za plaće se s 390 milijuna kuna dižu na 700 milijuna kuna, a na taj se način financira zapošljvanje podobnih, nepotizam što smo i dokazali. Dok je to tako, a znamo kako se zapošljava u županisjkim ustanovama, proračun nećemo podržati, poručio je Beaković.


Izaći iz stranačkih rovova


Nezavisni Hrvoje Burić poručio je vijećnicima da se u ovom slučaju radi o sasvim drugoj dimenziji rasprave o proračunu te je pozvao druge da izađu iz stranačkih rovova.


– Mogli ste čuti da Županija preuzima 130 zaposlenika ureda državne uprave. Zanima me što bi se dogodilo s njima da ne prihvatimo proračun, plaće im se iduće godine vjerojatno ne bi mogle isplaćivati, rekao je Burić koji je hvalio županijska ulaganja u sport, darovitu djecu kao i nisku zaduženost Županije koja iznosi svega 3,3 posto.


– Primjerice, u Gradu Rijeci se dižu krediti da bi se pokrile obaveze, dodao je Burić. Beakoviću koji ga je nazvao džuboksom i rekao mu neka se srami načina na koji podržava županijski proračun poručio je:“Ako se ja moram sramiti, vi se sramite koalicije s Pupovcem i HNS-om.”