Ruralni razvoj

Zgradi Vatrogasnog doma u Klani nužna je hitna obnova

Biljana Savić

DVD Klana se po drugi put prijavio na natječaj programa ruralnog razvoja RH, no iako je prvi put »presudio« previsok indeks razvijenosti Općine Klana, u DVD-u se nadaju povoljnom ishodu, tim više što su u financiranje projekta uključene i Općine Klana i Viškovo, a kao partner se uključio i DVD »Kras-Šapjane«



KLANA Dobrovoljno vatrogasno društvo »Klana« prijavilo je na natječaj raspisan temeljem Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. projekt rekonstrukcije i opremanje zgrade vatrogasnog doma.


– Članovi DVD-a »Klana« zgradu vatrogasnog doma nikad nisu sagledavali kao cjelinu kojom će gospodariti oni kao isključivi korisnici. Već prilikom planiranja naglašeno je da dom bude na korist lokalnoj zajednici, što je etapno i postignuto.


Tako su i prilikom izrade projekta kojim je rekonstrukcija i prijavljena na spomenuti natječaj konzultirani i ostali korisnici, prvenstveno rukovodstvo Multimedijskog centra Klana, ali i kreatori aktivnosti u fitness dvorani. Tako je zajednički sačinjen projekt rekonstrukcije i opremanja vatrogasnog doma ukupne vrijednosti 3.100.000,00 kuna, s PDV-om, kaže nam predsjednik DVD-a Klana Dario Gauš i ističe da je projektom obuhvaćena energetska obnova cjelokupne zgrade te podizanje kvalitete rada subjekata korisnika objekta adekvatnim opremanjem prostora svih triju etaža objekta.




– Značajnije unapređenje predstavlja i podizna platforma koja je projektom predviđena sa sjeverne strane zgrade, a omogućit će pristup MMC-u i osobama slabije pokretljivosti – dodaje Gauš.



Temeljem Odluke o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave iz 2017. godine, Općina Klana svrstana je u skupinu VI pa je po osnovi indeksa razvijenosti moguće dobiti 8 od maksimalnih 20 bodova.


– Nameće se i pitanje objektivnosti indeksacije stupnja razvijenosti koji će, u zavisnosti o uvjetima natječaja, općine s visokim indeksom razvijenosti u startu stavljati u nepovoljni položaj, a mještani Općine Klana najbolje znaju može li se razvijenost Općina Klana doista smatrati višom od prosjeka Republike Hrvatske – zaključuje Gauš.



Veliki zalogaj za proračun


Inače, Vatrogasni dom u Klani otvoren je 1997. godine i do danas nije bilo značajnijih ulaganja u vanjski dio objekta, izuzev parcijalne zamjene stolarije s južne strane i dogradnje spremišta sa sjeverne strane.


– Objekt vapi za značajnijom rekonstrukcijom, pa time i značajnijim ulaganjima koja su za proračun Općine Klana velik zalogaj. Inicijativa DVD-a »Klana« dobila je potporu Općinskog vijeća Viškova, koja se obvezala participirati u projektu s 10 posto iznosa ukupne vrijednosti projekta. Općina Klana također se obavezala snositi troškove projektne dokumentacije u iznosu 47 tisuća kuna, a što se odnosi na projektantske i konzultantske usluge.


Da bi se povećalo izglede za dobivanje sredstava, kao partner se u projekt uključio DVD »Kras-Šapjane«, a suglasnost za njihovo uključenje dalo je i Općinsko vijeće Općine Matulji, pa je ovaj projekt zapravo zajednički projekt dviju dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi s područja dviju jedinica lokalne samouprave, kazao je Gauš i naglasio da je projekt prijavljen 12. rujna ove godine te da se očekuju rezultati odabira i informacija o odobrenim projektima.


Odbijeni zbog prerazvijenosti


Gauš podsjeća da je ovo drugi put da DVD »Klana« prijavljuje isti projekt. Kao razlog za odbijanje prvom prigodom navedena je »nedostatnost raspoloživih sredstava«.


– Ovakvo bi pojašnjenje možda bilo razlogom za optimizam i poticajem za neke nove pokušaje da nema, s klanjske perspektive gledano, briljantno izvedene indeksacije stupnja razvijenosti jedinica lokalne samouprave. Temeljem stare Odluke o razvrstavanju jedinica lokalne samouprave projekt DVD-a »Klana« po osnovi indeksacije razvijenosti dobio je tek 5 bodova. S ukupno ostvarenih 50 bodova, projekt klanjskih vatrogasaca svrstao se s tek 5 bodova iza posljednjeg projekta za koji su odobrena sredstva.


S obzirom na to da nije od strane Agencije bilo primjedbi na sam projekt, kao razlog za odbijanje financiranja zapravo se nameće previsok indeks razvijenosti Općine Klana – ocjenjuje Gauš.