Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Uskoro uklanjanje

'Zbrinjavanje opasnog karbida kod Križišća platit će počinitelj'. Problem je što je još - nepoznat

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 22. listopad 2019. u 9:20 2019-10-22T09:20:00+02:00

Za sad još nepoznata osoba je, podsjećamo, na prometnicu u neposrednoj blizini Križišća, niti kilometar od naselja i osnovne škole, odbacila najmanje pedeset bačvi s karbitom. Osim što je ovaj opasni otpad odbačen u blizini naselja, riječ je i o vodozaštitnoj zoni

KRALJEVICA - Opasni otpad, kalcijev karbid koji je zasad nepoznati počinitelj odbacio na županijskoj prometnici između Križišća i Plasa bit će uklonjen i zbrinut u narednih nekoliko dana, potvrdio nam je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima inspekcije zaštite okoliša u Kraljevici. Na sastanku se rasporavljalo o načinu zbrinjavanja opasnog otpada, a Grad Kraljevica već je prije toga kontaktirao nekoliko tvrtki s riječkog područja specijaliziranih za zbrinjavanje opasnog otpada.

- Tijekom utorka očekujemo ponude tih tvrtki za zbrinjavanje opasnog otpada u Križišću, nakon čega ćemo u najkraćem roku pristupiti uklanjanju i zbrinjavanju. Do tada, apeliram na sve građane da izbjegavaju navedenu prometnicu, odnosno da se ne približavaju odbačenom otpadu, zbog moguće opasnosti od požara i eksplozije, rekao je Čandrlić.

Na pitanje o tome tko će snositi troškove uklanjanja opasnog otpada iz Križišća, Čandrlić odgovara kako će Grad Kraljevica, vjerojatno zajedno sa Županijskom upravom za ceste, platiti zbrinjavanje, ali i da će tražiti povrat sredstava od počinitelja.

- Želim jasno kazati da ćemo od počinitelja ovog nedjela, kada bude otkriven, a vjerujem da će ga Policijska uprava pronaći, tražiti da snosi sve troškove zbrinjavanja. Time želimo poslati i jasnu poruku svima koji neovlašteno i neodgovorno na ovaj način ugrožavaju okoliš i zdravlje ljudi da će osim kaznene, snositi i materijalnu odgovornost za svoja nedjela, rekao je Čandrlić.

Jučer smo poslali upit i Policijskoj upravi Primorsko-goranskoj, je li počinitelj pronađen, no dobili smo odgovor kako je istraga još uvijek u tijeku.

Za sad još nepoznata osoba je, podsjećamo, na prometnicu u neposrednoj blizini Križišća, niti kilometar od naselja i osnovne škole, odbacila najmanje pedeset bačvi s karbitom. Osim što je ovaj opasni otpad odbačen u blizini naselja, riječ je i o vodozaštitnoj zoni.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze