Organizacijske promjene

Zbog dogradnje školske zgrade u Dražicama osnovci na nastavi u Jelenju. Povratak tek za tri godine

Sanja Gašpert

Školska zgrada u Jelenju koju će pohađati svi jelenjski osnovci / Snimio Vedran KARUZA

Školska zgrada u Jelenju koju će pohađati svi jelenjski osnovci / Snimio Vedran KARUZA

Učenici će se u smjenama izmjenjivati, pa će tako razredna nastava biti u jednoj, a predmetna u drugoj smjeni. Viši je cilj puno bitniji, a taj je da će učenici za tri kalendarske godine dobiti novu školu sa sportskom dvoranom, ističe ravnateljica  Paškvan-Žeželj



JELENJE Prvi dan škole donio je promjene jelenjskim osnovnoškolcima. Naime, zbog skorašnjeg početka realizacije kapitalnog projekta u Općini Jelenje – dogradnje školske zgrade u Dražicama s pripadajućom sportskom dvoranom, svi će učenici sljedeće tri godine pohađati nastavu u školskoj zgradi u Jelenju.


Podsjetimo, jelenjski su osnovnoškolci donedavno pohađali nastavu u dvije školske zgrade – učenici nižih razreda u Jelenju, a učenici viših razreda u Dražicama. Zbog najave radova na školskoj zgradi u Dražicama, koji bi trebali krenuti početkom sljedeće godine, svi su jelenjski osnovnoškolci preselili u školsku zgradu u Jelenju.


–  Sve smo na vrijeme pripremili, tijekom ljeta iz Dražica preselili svu potrebnu opremu i inventar, školsku zgradu u Jelenju prilagodili većem broju učenika. Učenici će se u smjenama izmjenjivati, pa će tako razredna nastava biti u jednoj, a predmetna u drugoj smjeni. Mislimo kako će tako biti najmanje promjena i jednima i drugima. I učenici i roditelji na vrijeme su o svemu obaviješteni i mali je broj onih koji su zbog preseljenja negodovali. Ipak, viši je cilj puno bitniji, a taj je da će učenici za tri kalendarske, odnosno dvije školske godine dobiti novu školu sa sportskom dvoranom. Na Vijeću roditelja još ćemo jedanput proći zajedno s roditeljima kroz sve promjene. Svjesni smo činjenice kako će dvosmjenski rad zahtjevati obiteljsku prilagodbu, međutim, s dobrom organizacijom škole i obiteljskog doma to neće biti zapreka u odvijanju odgojno-obrazovnog rada i funkcioniranja obitelji – kaže ravnateljica OŠ Jelenje-Dražice Dejana Paškvan-Žeželj.


Iznad očekivanja




Preseljenje i smještanje učenika u jednu školsku zgradu neće smanjiti program slobodnih, izbornih i izvanškolskih aktivnosti. Tako će učenici i ove školske godine imati izbornu nastavu iz informatike, talijanskog, rimokatoličkog i islamskog vjeronauka te obrade drva. Također, izvanškolske aktivnosti obavljat će se u suradnji sa sportskim i drugim klubovima.



Osnovnu školu Jelenje-Dražice ove školske godine pohađa 355 učenika, među kojima 46 prvašića, pet više nego prošle godine, koji su podijeljeni u dva prva razreda. Učenici će pohađati nastavu u dvije smjene – jutarnju i poslijepodnevnu. U odnosu na prošlu školsku godinu, ove je godine u jelenjskoj školi ukupno petnaest učenika manje.



– Izborna nastava obrade drva specifičnost je naše škole jer je tradicijsko zastupljeno zanimanje stolara. U suradnji s Obrtničkom komorom nastojali smo u školi promovirati obrtnička zanimanja. Inače, izborni predmet obrade drva je u petom i šestom razredu, a zasada imamo formirane dvije grupe od po četrnaest učenika svaka, kaže ravnateljica Paškvan-Žeželj. Dodaje kako će se školska nastava odvijati u komadu, odnosno, neće biti pauza između satova, jer se satničarka uistinu potrudila napraviti najbolju moguću satnicu, a bit će, kao i prijašnjih godina organiziran produženi boravak.


–  Produženi boravak organiziran je zasad za dvije grupe, odaziv roditelja je veliki. U produženom boravku učiteljice uz standardne aktivnosti kao što je pisanje zadaće i igre, vode i tradicijsku grupu kako se običaji i baština domaćeg kraja ne bi zaboravili. Uspjeli smo preseliti i održati i knjižnicu, a stolariju iz Dražica preselit ćemo kada počnu radovi na tamošnjoj školskoj zgradi. Najveći posao bio nam je preseliti informatičku opremu, odnosno obaviti kabliranje učionice, u kojoj su 22 kompjutera. Veliku pomoć, i logističku i financijsku, imali smo od Općine Jelenje, kao i Primorsko-goranske županije, posebice pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a Edite Stilin i zamjenice Primorsko-goranskog župana Marine Medarić, koje su dogovorile kvalitetno i funkcionalno odvijanje nastave kao i do sada. Velika zahvala, također, i administrativno-tehničkom osoblju naše škole koje je cijelo ljeto radilo na preseljenju iz nesavršenog u gotovo savršeno okruženje. Mislim da su naši učenici dobili školu iznad očekivanja – kaže Paškvan-Žeželj.


Zadovoljni preseljenjem i uvjetima rada u školskoj zgradi u Jelenju su i predstavnici Općine Jelenje – načelnik Robert Marčelja i njegov zamjenik Dino Piljić, koji su dio dana proveli u školi.



Dogradnja školske zgrade u Dražicama s pripadajućom sportskom dvoranom zajednički je projekt Primorsko-goranske županije i Općine Jelenje, ukupne vrijednosti 33,5 milijuna kuna, koji će se sufinancirati u omjeru 60 posto Županija te 40 posto Općina Jelenje. Projektom obnove povećat će se prostorni kapaciteti, a ukupno će biti na raspolaganju 21 učionica s kabinetima. Jednodijelna školska-sportska dvorana povezana toplinskom vezom sa školom imat će ukupno tisuću četvornih metara. Vanjski sportski tereni, nova energetski učinkovita kotlovnica s grijanjem na biomasu omogućit će ugodan boravak u školskim klupama. Prema najavama, projekt će biti gotov do jeseni 2021. godine, a sva djeca onda će pohađati nastavu u jednoj školskoj zgradi u Dražicama. Tijekom ove jeseni provest će se javna nabava i početkom 2019. započinje realizacija na terenu.



Uređenje škole


– Općina Jelenje do sada je u pripremne radnje oko preseljenja škole i komunalne zahvate oko škole uložila oko 250 tisuća kuna. Obrezano je zelenilo, uređen parking za tridesetak vozila, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste PGŽ-a asfaltirana prometnica ispred škole u dužini od stotinjak metara, iscrtana prometna signalizacija, ucrtan pješački prijelaz, uređen nogostup. Također, u suradnji s KD Autotrolej uveden je novi, pojačani vozni red autobusnih linija 12 i 16, za što ćemo do kraja godine morati osigurati dodatnih 30 tisuća kuna zbog nove kilometraže. Autobusi će stajati točno ispred škole, s jedne i druge strane, kaže načelnik Marčelja, dodajući kako su veći dio preseljenja, uz djelatnike škole, besplatno obavili djelatnici KD Jelen i članovi DVD-a Jelenje, a višak opreme i inventara uskadišten je u prostorije DVD-a. Također, veliku podršku i pomoć dala je i Primorsko-goranska županija, ističe Marčelja, koji izražava žaljenje što nisu svi jelenjski vijećnici na sjednici bili za kapitalni projekt Općine Jelenje, dok su ga vijećnici Županijske skupštine usvojili jednoglasno. Nakon što za tri godine svi učenici počnu pohađati nastavu u novoj školi u Dražicama, odredit će se namjena školske zgrade u Jelenju. Prema riječima načelnika Marčelje, sadašnji planovi idu u smjeru uređenja dječjeg vrtića ili možda čak ustanove za osobe starije životne dobi.


OŠ Jelenje, Dražice, školarci,