Premijera

Zaživio novi sadržaj Bele nedeje: LokVINA promovira autohtona hrvatska vina

Edi Prodan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Festival LokVINA je prodajnog karaktera, a posjetitelji ga mogu obići u nedjelju i ponedjeljak od 12 do 20 sati. U nedjelju se u Kući Belice očekuje dolazak i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović



KASTAV – Kastavska Bela nedeja, jedna od najvećih pučkih fešta primorskoga kraja značajno se proširila i na – Belu subotu. Ove godine najznačajniji razlog posjete velikog broja ljudi, osim dakako lijepog vremena koje često baš i nije bilo karakteristika kastavske fešte, bila je činjenica da je prvi put, u sklopu tradicionalne trodnevne manifestacije u čast mladog vina u Kastvu na znamenitom trgu Lokvina ispred restorana Kukuriku otvoren Festival autohtonih hrvatskih vina na kojem se predstavlja niz proizvođača.


Osim domaće Belice, pa zvonejske Jarbole, vrbničke i pavlomirske Žlahtine tu je i moslavačka posebitost – Škrlet. A da se ne bi pilo na prazan želudac na istom su prostoru i proizvođači pršuta i maslinovog ulja.


Festival LokVINA je prodajnog karaktera, a posjetitelji ga u nedjelju i u ponedjeljak mogu obići od 12 do 20 sati. Ovogodišnji izlagači su u ime Udruge “Žlahtina vinogradari i proizvođači vina” – PZ Gospoja, Kuća vina Ivan Katunar, Vinska kuća Pavlomir i Vinarija Šipun, tu je i Udruga prijatel ruž, grozja i vina “Belica” – Vina Plovanić, Udruge proizvođača grozja i vina “Jarbola” – OPG Ružić, dok su u okviru Proizvođačke organizacije “Škrlet” došli svi moslavački vinari, sedam proizvođača koji su sačuvali tu tradicionalnu hrvatsku sortu.




Došli su i Crikveničani, udruga vinara i maslinara “Sveta Lucija”, Kutjevo kao i OPG Pršutana Antolović čiji će vrhunski pršut posjetitelji moći kušati po popularnim cijenama.


– Ovogodišnji Festival autohtonih hrvatskih vina LokVINA je ujedno i najava Međunarodnog eno-gastro festivala WineRi što će biti održan polovinom ožujka, te prvo predstavljanje branda Quarner Quality kojim će se zaštititi, odnosno brandirati autohtoni kvarnerski proizvodi, manifestacije i nematerijalna baština.


Vinski kum i ovog festivala autohtonih hrvatskih vina je Časlav Matijević, finalist TV showa MasterChef i promotor eno-gastro kulture i kulture stola, istaknuo nam je Žarko Stilin Belac iz tvrtke Aha marketing koja je, uz suport Grada Kastva i njegove TZ te brojnih sponzora, organizator premijerne LokVINe


I na kraju još jedan zanimljivi “detalj”: u nedjelju u popodnevnim satima Kuću Belice kao i kastavski festival autohtonih vina posjetit će i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.