Katedrala sv. Vida

Zaređeni mladi salzijanci i đakoni Mario Bobić, Mate Kujundžić, Josip Petrčić i Ivan Karol Širić

Mirjana Grce

Kako je rekao provincijal Šutalo ređenje je održano u Rijeci zato što riječka salezijanska zajednica ove godine obilježava stoljeće svoga djelovanja u ovom gradu / Snimio Ivica TOMIĆ

Kako je rekao provincijal Šutalo ređenje je održano u Rijeci zato što riječka salezijanska zajednica ove godine obilježava stoljeće svoga djelovanja u ovom gradu / Snimio Ivica TOMIĆ

Riječ je o mladićima koji su prošli redovitu salezijansku formaciju, novicijat te studije filozofije i teologije, neki i pedagogije u Italiji, i koji su već položili doživotne redovničke zavjete



RIJEKA U katedrali sv. Vida danas je tijekom svečane mise riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić za svećenike zaredio četiri mlada salezijanca i đakona – don Maria Bobića iz Splita, don Matu Kujundžića, također iz Splita, don Josipa Petrčića iz Zagreba i don Ivana Karola Širića iz Žepča.


Riječ je o mladićima koji su prošli redovitu salezijansku formaciju, novicijat te studije filozofije i teologije, neki i pedagogije u Italiji, i koji su već položili doživotne redovničke zavjete.


Bilo je to velik događaj za nove svećenike i cijelu Crkvu, posebno i za riječku salezijansku zajednicu, kao i Hrvatsku salezijansku provinciju sv. Ivana Bosca čiji su brojni svećenici, pod vodstvom provincijala don Tihomira Šutala, sudjelovali u slavlju.





Kako je rekao provincijal Šutalo ređenje je održano u Rijeci zato što riječka salezijanska zajednica ove godine obilježava stoljeće svoga djelovanja u ovom gradu, a na ređenje su nove svećenike dopratili roditelji i obitelji, i njihovi prijatelj da ih, rekao je, »cijeloj Crkvi daju za pastire«.


– Četvoricu đakona redimo za svećenike u sklopu proslave stoljeća salezijanske prisutnosti u gradu Rijeci. U slavlju i zahvaljivanju njima se priključuje i mjesna Crkva jer njihovih sto godina revnoga pastoralnoga rada u odgoju i obrazovanju mladih kao i u župnome pastoralu na području Riječke nadbiskupije znači sto godina djelovanja Crkve na ovim prostorima. Zato u ovoj euharistiji želimo Gospodinu zahvaliti ne samo na njegovoj trajnoj prisutnosti među nama nego i za mnoge plodove pastoralnoga djelovanja i evanđeoskog svjedočenja duhovnih sinova sv. Ivana Bosca u Rijeci i kvarnerskom kraju, poručio je među ostalim nadbiskup Devčić posebnu riječ o svećeništvu uputivši novim svećenicima.


Svečanu misu svećeničkog ređenja don Boscovih salezijanaca pjesmom su pratila tri zbora mladih – dva iz riječke župe Marije Pomoćnice i jedan iz župe Marije Pomoćnice u Zagrebu.