Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
19. lipnja 2019.
Projekt Foodbiz ERASMUS+

Zanimljive radionice 'Sljubljivanje Kastafske belice i autohtonih namirnica'

Snimio Edi PRODAN
Snimio Edi PRODAN
Autor:
Objavljeno: 12. listopad 2018. u 23:33 2018-10-12T23:33:58+02:00

Nenad Kukurin, ugledni ugostitelj je u drugom dijelu radionice vodilo sljubljivanje belice i sansigota s autohtonim namirnicama – skutom Davida Hlanude, kozjim sirom Zorana Bačića, grobničkim sirom OPG-a Frankulin te janjećom kobasicom i paštetom od boškarina mesnice Buretić iz Bregi

Fakultet za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu iz Opatije u Kastvu je unutar Foodbiz ERASMUS+ projekta organizirao edukativne radionice pod nazivom »Sljubljivanje Kastafske belice i autohtonih namirnica«.Unutar tog projekta između ostalog riječ je bila i o intenciji da se unutar iznimno razvijenog hrvatskog turističkog, odnosno ugostiteljskog proizvoda što je više moguće implementira autohtone namirnice proizvedene na području Primorsko-goranske županije.Danas je naime evidentno kako se unatoč klimatsko-geografskim predispozicijama koje omogućava županijska raznolikost, u poljoprivrednom smislu događa – malo što.A ono što se događa je razvoj – vinogradarstva i vinarstva. Istina, vrlo »sramežljivo« i sporo u odnosu na nekadašnja vremena na što je ukazao dr. Tomislav Pavlešić s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.– Početkom prošlog stoljeća na kastavskom području, na teritoriju koji omeđuju Rubeši, Jurčići i Srdoči pod vinovom lozom je bilo 983 hektara. Znate li koliko ih ima danas, upitao je okupljene na radionicama koje su se održavale u velikoj vijećnici Grada Kastva – samo 1,4 hektara, naglasio je Pavlešić.No već je u produžetku rečenice pohvalio Udrugu Belica i prisutnog vinara Dejana Rubešu koji su kastavsku belicu, specifičnu kupažu četiri do šest autohtonih bijelih sorti na specijaliziranim sajmovima doveli do zlatnih medalja.Vrlo se slično govorilo i o sansigotu, crnom vinu čije je povijesno ishodište otok Susak, kao i o još čitavom nizu originalnih namirnica koje se proizvode na području Županije, no u vrlo skromnim količinama da bi bile dovoljne za potrebe razvijenog ugostiteljstva.

Foodbiz Erasmus+, belica, Snimio Edi PRODAN

Nenad Kukurin, ugledni ugostitelj je u drugom dijelu radionice vodio sljubljivanje belice i sansigota s autohtonim namirnicama – skutom Davida Hlanude, kozjim sirom Zorana Bačića, grobničkim sirom OPG-a Frankulin te janjećom kobasicom i paštetom od boškarina mesnice Buretić iz Bregi.Radionice su se odvijale pod stručnim vodstvom dr. sc. Grete Krešić, prodekanice FTMU-a , a nazočila im je i Blanka Kalokira,  voditeljica Odsjeka za industriju, graditeljstvo, poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore pri Županijskoj komori Rijeka koja se složila s činjenicom da je kvarnerska regija na svojevrsnom novom početku kad je u pitanju proizvodnja autohtonih namirnica, dok je s intencijama u turističkom sektoru okupljene upoznala Renata Vincek, voditeljica projekata TZ Kvarnera.Ova radionica organizirana je u suradnji s gradom Kastvom, TZ grada  Kastva  i TZ Kvarnera. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Wolt stiže u Rijeku!
Dostava najbolje hrane

Wolt stiže u Rijeku!