Strohalova ulica

Zabranjeno trubljenje kod Bonavie. Stanarima prekipjelo: “Tu se trubi u svako doba dana”

Ljiljana Hlača

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Tu se trubi u svako doba dana i u kasnu noć i u rano jutro, tko god »legne« na nju, redar ga propusti na Dolac. Mnogi zapravo neovlašteno pristupaju tom dijelu grada, veli nam jedan naš čitatelj, otkrivajući da je jednom tijekom jutra izbrojio više od 150 pojedinačnih trubljenja



RIJEKA Rijeka promet postavit će dodatni znak za zabranu trubljenja u Ulici Rudolfa Strohala, koja se nalazi u samom centru grada Rijeke, uz zapadni dio hotela Bonavije. Time bi se trebao ublažiti problem stanara, koji su nam se obratili zbog buke koja nastaje od vozila, to jest trubljenja.


Naime, na početku te ulice postavljena je rampa, s ciljem ograničavanja prometa prema Ulici Dolac, Trgu 128. brigade i Trgu Riječke rezolucije. No, kako tvrde stanari tog dijela grada, ona je tu sve samo da ograniči ulazak vozila u spomenute ulice – tu je promet itekako živahan i svatko tko želi može podići rampu: i to tako da se – osobi koja je zadužena za to – potrubi.


– Tu se trubi u svako doba dana i u kasnu noć i u rano jutro, tko god »legne« na nju, redar ga propusti na Dolac. Mnogi zapravo neovlašteno pristupaju tom dijelu grada – veli nam jedan naš čitatelj, otkrivajući da je jednom tijekom jutra izbrojio više od 150 pojedinačnih trubljenja.




Održani su sastanci s nadležnim službama (sve traje još od 2017. godne!), ali bez konkretnih rješenja. Stoga su se obratili medijima.


Inače zakon je kod trubljenja jasan: ono je dopušteno na cesti izvan naselja radi upozorenja drugog sudionika u prometu da ga se želi preteći ili obići, ako bi, kad taj znak ne bi bio dan, postojala opasnost od prometne nesreće, zatim na cesti izvan naselja, prije ulaska u nepregledan i uzak zavoj ili prije dolaska na prijevoj, na kojima je teško mimoići se, i ako se pokraj kolnika nalaze djeca koja ne obraćaju pažnju na kretanje vozila. U svim ostalim slučajevima ovakvo ponašanje u prometu ima svoju cijenu.


U Gradu Rijeci naglašavaju da iako postoji »naljepnica« sa znakom zabrane trubljenja (koja očito u ovom slučaju ne pomaže) – postavit će se pravi veliki prometni znak. Odbacuju tvrdnje da redari dižu rampu baš iz svakoga razloga – već je riječ o vozilima interventnih službi i ona koja povremeno, iz raznih razloga, imaju objektivnu potrebu ući u taj prostor grada.


– Grad Rijeka, Rijeka plus i Rijeka promet ne mogu utjecati na nesavjesne vozače koji nerijetko trube i u situacijama kada to nije potrebno; iz različitih razloga dok se kreću Ulicom Frana Kurelca, ili pak kada vozilo iz bilo kojeg razloga dolazi do rampe, a djelatnik nije stigao reagirati iste sekunde i slično, daljnji je komentar nadležnih službi, koje nam otkrivaju jedan jako važan detalj: rampa u Strohalovoj ulici postavljena je kao prva faza projekta u sklopu koje će u konačnici doći do potpunog zatvaranja Ulice Dolac te Trga 128. brigade odnosno Trga Riječke rezolucije za sav promet i pretvaranje tih zona u pješačka područja. To bi bilo baš lijepo.