Četvrto izdanje škole

Za studente je Riječka škola intervencijske radiologije – pravi hit

Barbara Čalušić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Studenti stječu širinu i spoznaju o primjeni slikovnih metoda u dijagnostici poput ultrazvuka i magnetske rezonancije, ali i o minimalno invazivnim metodama koje se obavljaju uz pomoć radioloških slikovnih metoda



RIJEKA – Četvrto izdanje Riječke škole intervencijske radiologije na Medicinskom fakultetu u Rijeci okupilo je brojne stručnjake s ovog područja koji su studentima završnih godina studija medicine pokušali približiti jednu od trenutačno najdinamičnijih medicinskih grana. Uz predavače iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, u sklopu trodnevne škole intervencijske radiologije sudjeluju i stručnjaci drugih bolničkih centara poput Kliničnog inštituta za radiologijo Univerzitetnog Kliničnog centra Ljubljana.


Motivacijska pisma


Posebno je zanimljivo da je prva škola koja je prije tri godine stasala kao program namijenjen studentima riječkog sveučilišta, danas prerasla u međunarodnu školu u kojoj sudjeluju i studenti iz inozemstva.


– Naš cilj bio je približiti studentima intervencijsku radiologiju, a koliko ona zanima studente, dokazuje i podatak da se prošle godine na ovu školu koja ima mjesta za pedesetak studenata, prijavilo čak 110 studenata. Svi oni šalju nam svoja motivacijska pisma i možemo reći da je riječ o izvrsnim studentima. Intervencijska kardiologija ulazi u mnoge druge struke pa se u sklopu ove škole može čuti dosta toga s područja vaskularne kirurgije i kardiologije, ističe jedan od organizatora škole prof. dr. Damir Miletić, predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju u KBC-u Rijeka.




Ovo je prva ovakva škola koja je organizirana u Rijeci, a njezin cilj je popularizacija radiologije. Organiziraju je Katedra za radiologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci u suradnji s Kliničkim zavodom za radiologiju KBC-a Rijeka i Univerzitetnim kliničkim centrom (UKC) Ljubljana te studentskom udrugom FOSS MedRi.



U sklopu škole studenti stječu širinu i spoznaju o primjeni slikovnih metoda u dijagnostici poput ultrazvuka i magnetske rezonancije, ali i o minimalno invazivnim metodama koje se obavljaju uz pomoć radioloških slikovnih metoda poput intervencijske kardiologije i neurointervencija.


Rad na simulatorima


Čak i oni studenti koji nakon završetka fakulteta neće biti radiolozi, na ovaj će način naučiti kada pacijenta treba uputiti na neku pretragu ili koja je terapija možda najbolja za bolesnika kojeg vode.


Studentima je posebno zanimljivo iskustvo rada na simulatorima koje se održava u sklopu škole. Simulatori se sastoje od dijela koji predstavlja pacijenta i u koji se uvodi kateter, ekran i dijaskopske papučice. Polaznici na taj način na ekranu vide što točno rade, a stručnjaci ističu da se uz pomoć ovakvih simulatora može vrlo realno simulirati svaki intervencijski zahvat.


Najpoznatiji zahvati


Inače, neki od najpoznatijih intervencijskih zahvata su postavljanje stentova u krvne žile uslijed njihova suženja, širenje suženih krvnih žila balonom, embolizacija tumora i drenaže apscesa. Na ovaj način, odnosno endovaskularnim putem može se pristupiti u gotovo svaki dio ljudskog tijela, a pacijenti se nakon ovakvih zahvata vrlo brzo otpuštaju na kućno liječenje, što uvelike smanjuje komplikacije i vrijeme oporavka.