Senat Sveučilišta

Za buduće brucoše Ekonomskog fakulteta u Rijeci 660 upisnih mjesta

Ingrid Šestan Kučić

Ekonomski fakultet – sastavnica Sveučilišta s najvećom upisnom kvotom / arhiva NL

Ekonomski fakultet – sastavnica Sveučilišta s najvećom upisnom kvotom / arhiva NL

Pomorski fakultet će upisati 270 redovnih i 105 izvanrednih studenata, a klupe Tehničkog fakulteta bi trebalo popuniti 365 brucoša i to svi u kategoriji redovnih studenata



Senat Sveučilišta u Rijeci na posljednjoj je sjednici usvojio prijedlog odluke o upisu i broju mjesta za upis u prvu godinu preddiplomskih i integriranih sveučilišnih studija te preddiplomskih stručnih studija za iduću akademsku godinu, a prema toj odluci budućim će brucošima ove godine biti na raspolaganju 3.643 upisna mjesta. Najveći broj upisnih mjesta riječkog Sveučilišta, 2.621, namijenjeno je redovitim studentima, dok će se izvanrednim studentima ponuditi 930 mjesta, a stranim studentima 92 upisna mjesta.



Senat je istovremeno utvrdio i ovogodišnje kvote za diplomske studije, a prema odluci ukupno će se upisati 2.322 studenata, od čega njih 1.591 kao redoviti studenti, 660 kao izvanredni te 71 strani student. Kao i u slučaju preddiplomskih studija s najvećom upisnom kvotu diplomskih studija raspolaže Ekonomski fakultet koji planira kvotu od 515 upisnih mjesta, slijedi Filozofski fakultet s 389 upisnih mjesta, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu s 310 mjesta, dok će Tehnički fakultet upisati 293 diplomca. Pomorski fakultet računa na upis 255 studenata diplomskih studija, a Fakultet zdravstvenih studija njih 90, Građevinski fakultet 75, a Akademija primijenjenih umjetnosti 72, dok će se na Učiteljskom fakultetu upisati 40 diplomaca. Medicinski fakultet ima upisnu kvotu od 33 mjesta koja su namijenjena studentima diplomskog studija sanitarnog inženjerstva s obzirom na to da su ostali studiji te ustanove integrirani, a Odjel za informatiku ima kvotu od 65 mjesta, Odjel za fiziku 60, Odjel za matematiku 50 te Odjel za biotehnologiju 45, dok će se na diplomski sveučilišni studij politehnike i informatike upisati 30 studenata.



Na glumi 12 mjesta




Najveći dio upisne kvote za izvanredne studente odnosi se na kvote dva fakulteta, a riječ je o Ekonomskom fakultetu i Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Ekonomski fakultet ujedno je i sastavnica Sveučilišta s najvećom upisnom kvotom, jer plan je upisati 660 studenata, od čega će njih 310 dobiti mogućnost izvanrednog studiranja. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu planira sličan upis izvanrednih studenata, njih 300, no ukupan broj studenata planiranih za upis je manji i iznosi 433 upisna mjesta. Po veličini upisne kvote u sam vrh ulazi i Filozofski fakultet koji planira upisati 441 brucoša, no ta ustanova nema izvanredni studij i riječ je o upisnim mjestima koja će se u cijelosti ponuditi redovnim studentima. S 391 upisnim mjestom slijedi Pomorski fakultet koji će upisati 270 redovnih i 105 izvanrednih studenata, a odmah iza njega svrstava se Tehnički fakultet čije bi klupe trebalo popuniti 365 brucoša i to svi u kategoriji redovnih studenata.


Sličan upisni plan ima i Pravni fakultet, jer ukupna upisna kvota je 350 mjesta, no za razliku od Tehničkog fakulteta dio te kvote ponudit će se izvanrednim studentima koje čeka 100 upisnih mjesta. Među fakultete koji nemaju izvanredne studente ubraja se i Medicinski fakultet čija ukupna upisna kvota iznosi 251 mjesto, a s 200 upisnih mjesta raspolagat će Fakultet zdravstvenih studija čiji je plan točno 50 posto te kvote, odnosno 100 upisnih mjesta, ponuditi izvanrednim studentima. Građevinski će fakultet upisati 175 brucoša, a najveći dio kvote, 155 mjesta, namijenjeno je redovnim studentima. S 80 upisnih mjesta u ovogodišnje upise kreće Učiteljski fakultet, a riječ je o isključivo redovnim studentima, kao i u slučaju Akademije primijenjenih umjetnosti koja planira upisati 57 brucoša. Nakon jednogodišnje stanke ta će ustanova ove godine ponovo upisivati studente na studij glume i medija za koji je planirana upisna kvota 12 mjesta.


Školarine i troškovi upisa


Sveučilišni odjeli izvanrednih studenata nemaju, a najveću upisnu kvotu planira Odjel za informatiku koji će klupe popuniti s 82 studenta, s 50 upisnih mjesta slijedi Odjel za matematiku, dok će Odjel za biotehnologiju upisati 48 studenata te Odjel za fiziku njih 30. Na 30 redovnih studenata planira i preddiplomski sveučilišni studij politehnike.


Uz utvrđivanje upisne kvote članovi Senata donijeli su i odluku o troškovima upisa studija, kao i o visini školarina, a svi ti iznosi ostaju na prošlogodišnjim razinama. U praksi to znači da školarina za društvene i humanističke studije iznosi 5.500 kuna, tehničke i biotehničke studije 7.370 kuna, a za biomedicinske i zdravstvene studije te Akademiju primijenjenih umjetnosti školarina iznosi 9.240 kuna.