Općina Viškovo otkupljuje zemljište

ŽUC uskoro počinje izgradnju kružnog toka u Marinićima

Andrej Petrak

Izgradnja rotora rasteretit će lokalne prometnice i povećati prometnu sigurnost / Snimio Ivica TOMIĆ

Izgradnja rotora rasteretit će lokalne prometnice i povećati prometnu sigurnost / Snimio Ivica TOMIĆ

Radi izgradnje kružnog raskrižja kod Doma Marinići Općina će otkupiti 2.000 četvornih metara zemljišta gdje je dosad bio bistro Dora, a ŽUC je već proveo postupak javne nabave



VIŠKOVO  Županijska uprava za ceste (ŽUC) ubrzo će krenuti s izgradnjom rotora Marinići, čime će biti kompletno preuređeno postojeće raskrižje kod Doma Marinići, najavila je načelnica Viškova Sanja Udović na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća. Za investiciju vrijednu 1,6 milijuna kuna u ŽUC-u su već proveli postupak javne nabave i s radovima mogu početi, nakon što Općina riješi imovinsko-pravnu pripremu.


Pretpostavke za to riješene su nakon što su viškovski vijećnici većinom glasova ovlastili načelnicu za kupovinu zemljišta ukupne površine od oko dvije tisuće četvornih metara uz samo raskrižje, na lokaciji gdje je dosad bio smješten bistro Dora. Spomenuto zemljište Općina će platiti 1.730.000 kuna.


– Izgradnjom kružnog toka u Marinićima rasteretit ćemo lokalne prometnice i povećati prometnu sigurnost u tom dijelu Viškova, objasnila je načelnica.HDZ-ov Luka Matanić priznao je da mu se kupoprodajna cijena zemljišta čini visokom.

– Kad vidite cifru, malo se zapitate. No, to je investicija koju ŽUC financira i samo čekaju da mi kupimo zemljište. Ovo je prvi rotor u našoj općini. Bit ćemo sretni ako već iduće godine na ovom Vijeću budemo donosili odluke o izgradnji novih rotora kod Plodina i Mladenke, rekao je Matanić.




SDP-ov Isak Jaganjac ističe da su se rotori pokazali vrlo efikasnim rješenjem kod povećanog prometa, što je slučaj u Viškovu.


– Izgradnju kružnog toka na Marinićima valjalo bi iskoristiti da se estetski popravi dojam ulaska u općinu Viškovo, predložio je Jaganjac.


Milanu Paveliću iz Eko stožera procjena vrijednosti zemljišta čini se malo nerealna.


– Cijena je dosta visoka. Procjenitelj je uspoređivao tri nekretnine, ali od toga je samo kod njih dvije cijena realna, jer su prodane, dok je kod treće nekretnine, s najvišom cijenom zemljišta od 75 eura po četvornom metru, riječ samo o oglasu. Da gledamo samo oglase cijenu zemljišta moglo bi se procijeniti i na dvjesto eura po kvadratu. Općina je ionako vlasnik obližnjeg parka koji ne sliči na ništa pa se tu parcelu moglo iskoristiti za izgradnju rotora, umjesto da se kupuje zemljište, rekao je Pavelić.


Načelnica Udović nije htjela ulaziti u način procjenjivanja, jer, kaže vještak stoji iza svoje procjene. No, pojasnila je, prostor postojećeg parka nije bilo moguće iskoristiti za izgradnju rotora, zbog tehničkih zahtjeva okolnih prometnica.


– Zemljište koje kupujemo strateški nam je bitno. Važno je zbog izgradnje rotora, ali i kasnije rekonstrukcije Doma Marinići, koju planiramo, jer bi ondje mogli urediti parkirna mjesta. Prostor je pogodan i za uređenje tržnice na malo, rekla je Udović.