Upisi u srednje škole

ZANIMANJA KOJA UMIRU Doznajte u koje srednje škole u PGŽ baš nitko ne želi

Ingrid Šestan Kučić

U PGŽ-u u ljetnom upisnom roku škole za zidare nisu zaprimile ni jednu prijavu / arhiva NL

U PGŽ-u u ljetnom upisnom roku škole za zidare nisu zaprimile ni jednu prijavu / arhiva NL

Osmaši su popunili 85 posto upisne kvote, a najveću popunjenost od 93 posto bilježe strukovni četverogodišnji programi, dok su gimnazijski programi popunili 90 posto upisnih mjesta, umjetnički programi 79 posto, a strukovni obrtnički i industrijski programi 70 posto



Bravar, zidar, pismoslikar, podopolagač i mesar – zanimanja su koja su najmanje popularna među budućim srednjoškolcima. Točnije, to su zanimanja koja nose predznak apsolutne nepopularnosti jer prema podacima Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije u ljetnom upisnom roku škole za ta zanimanja nisu zaprimile ni jednu prijavu. U istu kategoriju omraženosti među osmašima može se svrstati i zanimanje zavarivač koje je uspjelo privući tek dva učenika, dok se u gimnazijama tradicionalno, kao i u strukovnim četverogodišnjim školama, tražilo mjesto više. Naime, prema najnovijim podacima Upravnog odjela jednu od 31 županijske srednje škole upisalo je 2.391 učenika, a škole raspolažu još s 408 slobodnih mjesta. Ukupno gledano osmaši su popunili 85 posto upisne kvote, a najveću popunjenost od 93 posto bilježe strukovni četverogodišnji programi, dok su gimnazijski programi popunili 90 posto upisnih mjesta, umjetnički programi 79 posto, a strukovni obrtnički i industrijski programi 70 posto.



Sa svega 13 posto popunjenosti upisne kvote najvećim gubitnikom ljetnog upisnog roka može se proglasiti Srednja škola Čabar. Ta je škola uspjela upisati svega 5 učenika i to u smjer opće gimnazije, dok se za smjerove alatničar nitko nije prijavio. Za jesenji rok upisa ostalo je još 25 upisnih mjesta slobodno. Općenito se škole goranskog područja mogu svrstati u kategoriju najvećih upisnih gubitnika, jer prema podacima Upravnog odjela popunile su ukupno svega 38 posto kvote, a u odnosu na lani upisale su 28 učenika manje. Najbolju popunjenost imaju liburnijske škole s popunjenošću 94 posto kvote, slijede škole riječkog područja s 90 posto popunjenih upisnih mjesta, dok otočne škole bilježe popunjenost od 71 posto.



Bez jesenjeg kruga




Prema podacima Upravnog odjela sasvim je izvjesno da čak jedanaest škola neće provesti jesenji krug upisa, jer bilježe stopostotnu popunjenost upisnih mjesta, a riječ je o Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji, Gimnaziji Andrije Mohorovičića, Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji, Gimnaziji Eugena Kumičića Opatija, Medicinskoj školi u Rijeci, Srednjoj školi za elektrotehniku i računalstvo, Ekonomskoj školi, Građevinskoj tehničkoj školi, Pomorskoj školi Bakar te Hotelijersko-turističkoj školi Opatija. Osmaši koji u ljetnom roku nisu uspjeli naći mjesto u srednjoškolskoj klupi za jesenji rok također ne mogu računati da će biti slobodnih mjesta u gimnazijskim programima Prirodoslovne i grafičke škole, Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Krk te Srednje škole Antuna Barca Crikvenica.


Školama koje imaju stopostotnu popunjenost i neće otvoriti svoja vrata na jesenjem roku s upisanih preko 90 posto planiranih učenika na završetak upisa na ljetnom roku vrlo vjerojatno mogu računati i Ugostiteljska škola Opatija, Tehnička škola za strojarstvo i brodogradnju, Prirodoslovna i grafička škola te Elektroindustrijska i obrtnička škola.


Drugi upisni rok


U kategoriju sa slabim rezultatima upisa za koje je sasvim sigurno da će provesti drugi upisni rok svrstale su se: Graditeljska škola za industriju i obrt koja je popunila tek 38 posto kvote, Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja koja je popunila 53 posto, a jednaki postotak popunjenosti ima i Srednja talijanska škola, dok Željeznička tehnička škola Moravice ima44 posto popunjene kvote, a Srednja škola Delnice 46 posto.