Pusna manifestacija

ZABAVA I SMIJEH U subotu na Platku snijeg i maškare

Sanja Gašpert

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Za razliku od ranije, kada su se maškare natjecale spuštanjem niz padine, ove će godine prvi put biti održana maškarana povorka



ČAVLE U subotu, 26. siječnja, najavljena je već tradicionalna karnevalska manifestacija – Maškarani Platak, manifestacija poznata po dobroj zabavi i neformalnom maškaranom druženju, koja se održava već dugi niz godina u vrijeme karnevala. Posebnost ove omiljene fešte maškara je lokacija na kojoj se sve odvija – Platak pod snijegom, a upravo prema najavama meteorologa, posjetitelje i sudionike manifestacije ove subote očekuje puno snijega i još više dobre zabave.


– Ovo je jedinstvena maškarana manifestacija u Hrvatskoj i šire. Moramo napomenuti i da je ovo najviša karnevalska manifestacija jer se održava na nadmorskoj visini od preko 1.111 metara. Ove godine manifestacija je malo izmijenjena. Naime, za razliku od prijašnjih godina, kada su se maškare natjecale spuštanjem niz padine Platka, ove će godine u sklopu Maškaranog Platka prvi put biti održana maškarana povorka, kaže Ivan Salamon, direktor Turističke zajednice Čavle, koja je organizator manifestacije kojoj je pokrovitelj kao i svih proteklih godina Općina Čavle.


Prema programu događanja, u subotu od 11 do 12 sati je okupljanje maškaranih grupa ispred i u Malom domu na Platku. U 12 sati kreće prva maškarana povorka od Malog do Velikog doma, po šumskom putu, u 13 sati je dolazak do Velikog doma, u 13.30 ručak za prijavljene grupe te u 14.30 sati animacijske igre, poput brzinskog ispijanja piva, brzinskog jedenja kobasica, skoka u dalj u snijegu i slično. Od 13 do 18 sati bit će glazba uživo u Velikom domu, uz Trio Castello.




Prema riječima Salamona, do sada su sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji prijavili Mesopusna kumpanija Grad Grobnik, Karnevalska grupa POM-F-RI, Karnevalska grupa Siti i pijani, Halubajski zvončari, Stare gedore Drenova, Udruga Lumber klub Opatija, Gornji Kraj – Crikvenica i Grobnički dondolaši, a organizatori očekuju oko 300 sudionika.


Suorganizatori ovogodišnjeg Maškaranog Platka su Veliki dom i Mali dom, a manifestaciju organizacijski pomažu i Dobrovoljno vatrogasno društvo Čavle, Gorska služba spašavanja, Goranski sportski centar i Promex.