Waldorfska škola slavi 20 godina rada: ‘Radimo u prirodi, vrtlarimo, obrađujemo drvo…’

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U satnicima imamo puno rada u prirodi, praktični rad, vrtlarstvo, obradu drva, ručni rad, kaže Dora Šimunović



RIJEKA – Društvo prijatelja waldorfske pedagogije u suradnji s Osnovnom waldorfskom školom Rijeka i Waldorfskim dječjim vrtićem Mala vila prigodnim se programom pridružilo svjetskom slavlju stote obljetnice najvećeg slobodnog pedagoškog pokreta u svijetu – waldorfske pedagogije, a središnje slavlje održano je u Berlinu.


Dvosatnim prigodnim programom nije obilježena samo stota obljetnica waldorfske pedagogije, već i 20 godina postojanja riječke škole.


Prema riječima Dore Šimunović svečanost jr tek jedna u nizu manifestacija kojima će se obilježiti godišnjica škole koju je do sada pohađalo više stotina osnovaca.




– Riječka Osnovna waldorfska škola jedna je od dvije takve škole u Hrvatskoj, jer waldorfska škola postoji još samo u Zagrebu.


Posebnost u radu škole je to što se oslanja na osluškivanje djetetovih sposobnosti i kako se dijete u skladu s tim sposobnostima može razvijati. U radu s djecom ima puno praktičnog rada, kao i rada u prirodi. U skladu s tim u satnicima imamo praktični rad, poput vrtlarstva, obrade drva i ručnog rada, kazala je Šimunović.


Danas u svijetu djeluje više od 1.100 škola i 2.000 dječjih vrtića. Interes za pedagogiju vidljiv je u oko 100 država svijeta, nezavisno od jezika, vjerske ili političke situacije u zemlji, a ono što je jedan od prioriteta riječke škole pronalazak je adekvatnijeg prostora za rad.