Projekt Alterenergy

Vrtić u Čavlima postao energetski samodostatan

Hina

Vrtić u Čavlima

Vrtić u Čavlima

Instalirani sustav ima fotonaponski dio, solarne kolektore i toplinske crpke koje proizvode toplinsku i električnu energiju uz pomoć solarne energije i zraka. Zimi se vrtić dogrijava prirodnim plinom



U sklopu europskog projekta „Alterenergy – Energetska održivost za male jadranske zajednice“ na Dječjem vrtiću „Čavlić“ u Čavlima, u blizini Rijeke, ugrađen je sustav obnovljivih izvora energije, vrijedan gotovo 700.000 kuna, kojim je postao energetski održiv i samodostatan.


Vrtić su u četvrtak, nakon završetka radova, obišli sudionici projekta – predstavnici područne i lokalne samoprave.


 Riječ je o pilot-projektu čiji je nositelj Primorsko-goranska županija, a sufinanciran je novcem iz IPA programa prekogranične suradnje. Veći dio novca, 85 posto, osiguran je iz Europske unije, a ostatak je financirala županija.




 Instalirani sustav ima fotonaponski dio, solarne kolektore i toplinske crpke koje proizvode toplinsku i električnu energiju uz pomoć solarne energije i zraka. Zimi se vrtić dogrijava prirodnim plinom. Procijenjeno je da je taj sustav instalacija omogućio uštedu od 41.000 kuna na godinu, a smanjio je i onečišćenje zraka.


 Projektom „Alterenergy“ želi se pridonijeti održivom razvoju jadranskog područja na temelju korištenja obnovljivih izvora energije, poticanja ulaganja za njihovo veće korištenje te razvijanja modela energetski održivih lokalnih zajednica.


  Ukupni proračun projekta je 12 milijuna eura, u njemu sudjeluje 18 partnera iz jadranskih zemalja, a za projekte u Primorsko-goranskoj županiji predviđen je 336.671 euro, od čega 85 posto sufinancira EU.