Povrat imovine

Vlasnici restorana deložirani: Grof Draskovich ušao u posjed opatijske Kamelije

Marina Kirigin

snimio Marin Aničić

snimio Marin Aničić

Deložacija je obavljena u odsutnosti vlasnice restorana koja s grofom vodi niz sudskih sporova zbog ulaganja u objekt. Njezina kći tvrdi da imaju pravo na zadržavanje posjeda do isplate uloženog u prostor, no, tvrdi, nitko ih nije isplatio 



Vlasnici restorana »Kamelija« deložirani su iz prostora navedenog ugostiteljskog objekta koji se nalazi na opatijskoj Slatini, a koji čini dio »male« vile Keglevich koja je denacionalizacijom oduzeta Gradu Opatiji i vraćena Nikolausu Peteru grofu Draskovichu. Povrat ove imovine za vlasnicu ugostiteljskog objekta Marinu Nikolajev i voditelja objekta Marjana Nikolajeva, koji na toj lokaciji više od dvadeset godina vode restoran, rezultirao je nizom sudskih sporova s obitelji Draskovich, a proteklog ponedjeljka i deložacijom.


– Na silu su ušli u prostor lokala koji je to popodne morao normalno raditi. Znali su da vlasnika lokala nema, da su izvan Hrvatske, i iskoristili su priliku. Moja majka, vlasnica restorana, početkom godine otišla je na put i vraća se sredinom ožujka. Kartu za avion kupila je već godinu dana unaprijed, a negdje u siječnju stigao je poziv za sud. Majka je preko odvjetnika tražila da se odgodi rasprava, međutim to je odbijeno, a njezin je odvjetnik od strane Komore u međuvremenu suspendiran. Tada je moja majka, s obzirom na činjenicu da je nema tko zastupati, tražila da ročište odgode dok se ne vrati. Međutim, ja sam proteklog petka dobila informaciju sa suda da je njezina molba odbijena. O tome sam obavijestila roditelje i poduzela niz radnji po njihovom naputku kako bih spriječila deložaciju, između ostalog i predala prigovore trećih osoba i zahtjeve za izuzeće sudskog ovršitelja, sudaca i suda ukoliko iste ne prihvate.



Dvije atraktivne vile u centru Opatije, poznatije i kao »velika i mala Villa Keglevich« (u velikoj vili je sjedište opatijske policije, a u maloj u prizemlju restoran »Kamelija«), pravomoćnim sudskim rješenjem vraćene su grofu Nikolausu Peteru Draskovichu. Kada su vile pravomoćnim rješenjem vraćene grofu, objavljeno je da je obitelj oduševljena raspletom situacije i da im je namjera obje vile temeljito preurediti i zatim ih pretvoriti u vile s luksuznim apartmanima.




Draškovići su staro hrvatsko feudalno plemstvo, podrijetlom iz Buške Župe u Lici. Iz obitelji Drašković potekli su brojni uglednici i osobe iz javnoga života – između ostalih i četiri hrvatska bana, brojni visoki časnici i vojskovođe Habsburške Monarhije, biskupi, kardinal te kraljevski savjetnici i suci.



Ušli zaštitari


Bez obzira na sve, u ponedjeljak su stigli sudski ovršitelji i predstavnici grofa Draskovich pred lokal i u njega nasilno ušli. Sa mnom je tamo bio i odvjetnik, opunomoćenik mog očuha, kako bi dao prigovor, međutim i on je udaljen. Sada su nam sa suda rekli da u roku od 30 dana ispraznimo prostor. Rekli su kako će nam dati ključeve no nitko to nije učinio. Mi sada ne možemo do naše imovine pa ne znam ni na koj način prostor možemo isprazniti. Unutra su postavili čuvare, zaštitare – govori Blanka Bilić, kći vlasnice lokala, tvrdeći kako je njezina majka znala da se vodi ovršni postupak, međutim kako sporovi nisu gotovi i nisu pravomoćni, pa zato nisu ni očekivali da će se u ovako kratkom roku dogoditi deložacija.


Šok i strah


– Moja majka Marina ima pravo na zadržavanje posjeda do isplate uloženog u prostor, a nju nitko nije isplatio. Naime, u toj kući koja je nekad bila oduzeta obitelji Draskovich nije postojao restoran. Ugostiteljski objekt sagrađen je naknadno u prostoru konobe. Tako da cijeli povrat imovine nije napravljen kako bi trebalo, restoran je trebao biti izuzet iz povrata kako je to učinjeno u nekim drugim opatijskim slučajevima – rekla je Bilić nezadovoljna sudskim ovršiteljem i samim procesom deložacije.


– Još ne mogu doći k sebi, u šoku sam i strah me uopće otići do lokala. Za mene je ovo prava pljačka. Sudski ovršitelj dao im je u posjed veći prostor nego je predmet ove ovrhe, proveli su ovrhu nad drugom česticom koja nije u ovrsi i nisu popisali svu imovinu koja se unutra nalazi. Djelatnici ugostiteljskog objekta koji su još u radnom odnosu i koji su to popodne došli na posao otišli su u skladište lokala koje je izvanknjižno vlasništvo moje majke i nije bilo predmet te ovrhe. Izbacili su ih i od tamo i stavili lokote. Sve sam prijavila policiji, međutim rekli su mi kako mi ne mogu pomoći i kako samo mogu napisati službeni zapisnik. Podnijela sam kaznenu prijavu, prijavila DORH-u, Ministarstvu pravosuđa. Sudski ovršitelj rekao je kako u idućih 30 dana mogu svakodnevno dolaziti i boraviti u lokalu te ga isprazniti, međutim po njegovom odlasku predstavnici Draskovicha rekli su da nemaju namjeru prilagođavati se meni i da eventualno mogu doći jedan dan i isprazniti lokal – govori kći vlasnice i dodaje da su u objektu i dalje umjetnine koje su u vlasništvu njezinog očuha, te osobne stvari djelatnika i drugih dobavljača.


Inače, prostor podruma zgrade pretvoren je u restoran 60-ih godina prošlog stoljeća, a Marina Nikolajev je zadnje preuređenje pred otvaranje objekta izvela 1999.


Nažalost, do odvjetnika grofa Draskovicha jučer nismo uspjeli doći kako bismo čuli i drugu stranu ove priče.