Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Okupljanje vjernika

foto Velika Gospa u Rijeci: Tisuće vjernika pohodile Svetište Majke Božje Trsatske

Snimio Roni BRMALJ
Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 15. kolovoz 2017. u 18:58 2017-08-15T18:58:40+02:00

Neka Blažena Djevica Marija prati vaše životne putove, neka štiti i čuva svakoga od vas, neka s trsatskoga brijega pogledom prati područje grada Rijeke, Istre, Kvarnera... Neka i dalje bude duhovna utvrda iznad grada Rijeke koja prati sve one koji ovamo dođu, poručio je, među ostalim, provincijal Vrdoljak

RIJEKA Veličanstven dan bio je danas u sedamstoljetnom Svetištu Majke Božje Trsatske. Hodočasnički su Trsat pohodile tisuće i tisuće vjernika i dostojanstveno proslavile blagdan Velike Gospe. U svetište su hodočasnici stizali cijeloga dana, osobito masovno ujutro i prijepodne – kada su svakoga sata slavljene svete mise – te u predvečerje i navečer kada je bilo središnje blagdansko euharistijsko slavlje.

Dolazili su svim putevima koji do Trsata vode, počevši od drevnoga hodočasničkog uspona, Trsatskih stuba Petra Kružića; dolazili su izbliza i izdaleka, iz mnogih krajeva naše zemlje, ali i iz Italije, Njemačke..., poneki i s drugih kontinenata.

G1508B10
Vela Gospa na Trsatu / Foto. R. BRMALJ

Bio je to dan, kako je u svojoj propovijedi rekao trsatski franjevac dr. fra Emanuel Hoško, koji treba imati svoj odsjaj nad svim danima u godini. »Zašto? Zato što nam poručuje istinu o Marijinom uznesenju na nebo dušom i tijelom, i u isto vrijeme pokazuje koji je naš put. Imamo pravo očekivati da nas vlastiti dostojanstven kršćanski život vodi u Marijino društvo. Valja dostojanstveno živjeti svoj kršćanski život, truditi se da budemo Mariji slični. Ona je našla mjesto proslave u nebu za sebe, ali je otvorila put svima nama«, poručio je.

Hodočasničku misu predvodio je fra Ilija Vrdoljak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda čiji su franjevci stoljetni čuvari Trsatskoga svetišta, a svečanu misu blagdana navečer je u zajedništvu s mnoštvom svećenika predvodio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup.

Provincijal Vrdoljak je u propovijedi govorio o nedavno preminulom velikom franjevcu p. Bonaventuri Dudi, o njegovu teškom djetinjstvu u Krasu, posebno u Rijeci, njegovu odnosu prema Trsatskome svetištu u kojem je kao sam i siromašan dječak Roko upoznao franjevački Red i pristupio franjevcima.

Govorio je o njegovu odnosu prema Majci Božjoj, što je uvelike utjecalo na njegov život, o tome kako je sam svjedočio da mu je Trsat bio drugi dom i da se puno toga u njegovu životu ovilo oko Majke Milosti, da je Majka Božja bila njegova majka, jer je svoju majku rano izgubio. Rekao je da pogled Majke Božje s Trsata stoljećima obuhvaća Kvarner, more i moreplovce, Istru i druge prostore i njihove ljude o čijoj upućenosti na Trsat svjedoči puno toga u svetištu, na poseban način Trsatske stube, pa kapela zavjetnih darova.

»Želimo i mi da nas ovo mjesto pokreće i mijenja, da nam daje životnu snagu koja nam je potrebna. I mi tražimo Božje lice. Upućeni smo prema Božjem licu. Na ovaj blagdan i kroz priču u malome Roku, našem p. Bonaventuri, vidimo da nam je potrebno i Majčino lice, da nam je potreban pogled Majke, sigurnost koju djetetu daje majka. Neka i nas ovaj blagdan, ovaj hodočasnički dan ispuni hrabrošću. Neka nam dade snage da bismo i mi mogli živjeti pod pogledom te dobre Majke, kao što je sa sedam i pol godina, kao siroče na riječkim ulicama, mali Roko ovdje pronašao onu koja ga je kroz život vodila. On je s ljubavlju i njezinim imenom na usnama završio svoj život. Neka Blažena Djevica Marija prati vaše životne putove, neka štiti i čuva svakoga od vas, neka s trsatskoga brijega pogledom prati područje grada Rijeke, Istre, Kvarnera... Neka i dalje bude duhovna utvrda iznad grada Rijeke koja prati sve one koji ovamo dođu, poručio je, među ostalim, provincijal Vrdoljak.

I nitko nije iz svetišta otišao ne osjetivši posebno ozračje, franjevačku dobrodošlicu, »mir i dobro« Marijina Trsata. Nitko s Trsata nije otišao neispunjena srca, ili kako je jednom rekao pokojni fra Serafin Sabol ne doživjevši »veličanstvenost toga dana«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze