Akcija

Velik odaziv darivanju krvi u Dražicama, troje došlo prvi put

Sanja Gašpert



JELENJE Akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj u Domu kulture u Dražicama pristupio je čak 51 darivatelj, a njih 45 darivalo je krv, među njima i troje darivatelja koji su krv darivali prvi puta.


Akciju su organizirali Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i Aktiv DDK Jelenje, pod pokroviteljstvom Općine Jelenje. S obzirom na izvanredne okolnosti zbog epidemije koronavirusa, u kojima se nalazi ne samo Hrvatska, nego cijeli svijet, a koje su, između ostalog, dovele i do smanjenog odaziva na darivanje krvi, predsjednik Savjeta darivatelja krvi riječkog Crvenog križa Ivo Vidotto kazao kako je riječ o izvanrednom rezultatu, odnosno odličnom odazivu darivatelja.


– Grobničani su još jednom pokazali svoju humanost na djelu, pokazali su kako ih ni ovakve okolnosti kao što je epidemija koronavirusa ne mogu spriječiti da učine dobro djelo. Puno hvala svim darivateljima krvi koji su došli na akciju, hvala organizatorima, aktivistima Crvenog križa, Općini Jelenje, zdravstvenom osoblju. Akcije na terenu u ovo vrijeme izuzetno su nam važne, kao i sve akcije, ali i darivanja krvi na Transfuziji, a koja je privremeno zbog novonastalih okolnosti preseljena na Sveučilišni kampus na Trsatu. Zalihe krvi su se smanjile, svaka doza je dobrodošla, kao i svaka krvna grupa, kazao je Vidotto, pozivajući darivatelje da se bez straha odazovu akcijama darivanja krvi, jer, dodao je, straha od zaraze nema s obzirom da se poštivaju sve potrebne mjere zaštite. Krv je potrebna uvijek i u svim okolnostima, jer je krv lijek koji spašava ljudske živote, a nema zamjene. Pozivam darivatelje svih krvnih grupa da se odazovu darivanju krvi, jer je smrtnost zbog nedostatka krvnih pripravaka puno je veća nego od koronavirusa, poručio je Vidotto.