Velik dan u Rijeci: Slavi se blagdan Sv. Vida. ‘Sagradimo mostove zajedništva’

Mirjana Grce

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Medalje Sv. Vida dobili su: dr. Lidija Gović - Golčić i Mirela Puljek, Gordana Grubeša, Petar Ravlić, Ivica Večerina, Ivan Bošnjak, Ivanka Simčić, Vilma Malnar, Mila Lončarić te supružnici Ana i Milorad Cuculić



RIJEKA – Riječka nadbiskupija, Riječka metropolija i grad Rijeka danas slave blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Vida i 50 godina od uspostave Metropolije sa sjedištem u Rijeci.


Jutros je mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit u zajedništvu sa svećenicima riječkog područja u katedrali sv. Vida slavio svečanu pontifikalnu misu na kojoj je zaslužnim vjernicima laicima uručio medalje sv. Vida, koje se, kako je rekao, dodjeljuju kao znak priznanja i zahvalnosti.


Dodjeljuju se od 2003. godine, a ovogodišnji laureati su: dr. Lidija Gović – Golčić i Mirela Puljek, Gordana Grubeša, Petar Ravlić, Ivica Večerina, Ivan Bošnjak, Ivanka Simčić, Vilma Malnar, Mila Lončarić te supružnici Ana i Milorad Cuculić.




Riječka metropolija – crkvena pokrajina koju čine Riječka nadbiskupija i biskupije Porečko-pulska, Krčka i Gospićko-senjska – ujedno danas proslavlja 50. obljetnicu uspostave crkvene pokrajine sa sjedištem u Rijeci. Naime, papa Pavao VI. je 27. srpnja 1969. bulom »Coetu instante« utemeljio Riječko-senjsku metropoliju sa sjedištem u gradu Rijeci, a 2000. godine, podjelom tadašnje Riječko-senjske nadbiskupije na Riječku nadbiskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju Metropolija je nazvana Riječka metropolija.


Nadbiskup Devčić je u propovijedi podsjetio da su biskupi Riječke metropolije povodom zlatnog jubileja Metropolije vjernicima uputili zajedničko pismo u kojem na tragu biskupa, svojih prethodnika ističu »da metropolija za cilj ima suradnju i međusobno pomaganje biskupija koje je sačinjavaju, kako bi Crkva Božja na dotičnom prostoru bila jasnijim znakom zajedništva i solidarnosti u društvu«.


Poručio je da su »kršćani i kršćanske zajednice pozvani na svakome mjestu i u svakome vremenu graditi mostove zajedništva, prijateljstva i solidarnosti međusobno i s drugim ljudima, dozivajući svima u svijest da smo djeca istog Oca na nebesima, a to znači i braća međusobno«. Isto tako je rekao da pri tome »moramo voditi računa o činjenici da se ne možemo vjerodostojno zauzimati za slogu i solidarnost u društvu, ako mi kao kršćani te vrijednosti ne njegujemo unutar Crkve«.



– Metropolija nam je u tom smislu s jedne strane poticaj i sredstvo za prevladavanje međusobne izoliranosti i uskogrudnosti, tj. za izgradnju unutarcrkvene solidarnosti, a s druge poziv na zauzimanje za uspostavu takvih odnosa u cijelome društvu, naglasio je mons. Devčić.


Podsjetio je i na duhovnu veličinu sv. Vida, dječaka mučenika, rekavši da su sveci uzori nasljedovanja Krista, da je današnjim kršćanima posebno »rječita njihova solidarnost sa slabima i potrebitima, kao i njihova dovitljivost u traženju načina kako najslabijima i najpotrebitijima pomoći nositi njihov križ bolesti, siromaštva i marginaliziranosti«.



– Slično nas svojim primjerom na činjenje dobra pozivaju i ovogodišnji dobitnici medalje sv. Vida, kojima od srca zahvaljujem za pomoć u svojim župama i u drugim ustanovama Riječke nadbiskupije, kao i ljudima u raznim životnim potrebama, rekao je nadbiskup Devčić.



Večeras će svečano središnje slavlje sv. Vida i zlatne obljetnice Riječke metropolije predvoditi kardinal Josip Bozanić zajedno s biskupima Riječke metropolije i svim metropolitima u Hrvatskoj. Svečana procesija krenut će iz prvostolne crkve u 18 sati, Korzom do Trga Riječke rezolucije gdje će biti slavljena svečana misa.