Kontroverzna odluka

Velečasni Jurčević se brani: ‘Odslužio sam svoju kaznu. Ali nekima ću biti kriv i za sto godina’

Andrea Bralić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Žao mi je što ima negativnih komentara i što se Grbin poziva na sudsku presudu, ali prema hrvatskim zakonima, kad odslužite i odradite neku kaznu, postajete kao i svi drugi ljudi – poručio je Franjo Jurčević koji je zbog homofobnih tekstova na svom blogu osuđen na uvjetni zatvor



Drago mi je što sam predložen za nagradu Grada Kastva za životno djelo i što sam uspio napraviti ono što nitko nije, a to je pomiriti i ujediniti sve političke stranke. Žao mi je što ima negativnih komentara i što se, primjerice, Peđa Grbin poziva na sudsku presudu, ali moram reći da prema hrvatskim zakonima, kada odslužite i odradite neku kaznu, postajete kao i svi drugi ljudi.


Očito to nije slučaj kod mene i siguran sam da će Franjo Jurčević biti nekima kriv i za sto godina – kazao nam je kastavski župnik koji je ovogodišnji dobitnik gradske nagrade za životno djelo, na prijedlog HDZ-a Kastav te uz jednoglasnu podršku Odbora za izbor i imenovanja, i Gradskog vijeća u kojem je jedna vijećnica ostala suzdržana.


Iako je ova odluka proteklih dana užarila društvene mreže, s obzirom na to da je velečasni Jurčević 2011. godine uvjetno osuđen na tri mjeseca zatvorske kazne radi homofobnih ispada, nije jednostavno pronaći sugovornike na ovu temu, odnosno one koji će javno komentirati izbor. Uz zamolbu da ih se ne spominje, ističu mnoge pozitivne stvari koje je župnik kroz desetljeća napravio za zajednicu, a pogotovo tijekom Domovinskog rata, te obnove svih sakralnih objekata, točnije 14 građevina koje su bile devastirane, a zahvaljujući velečasnom Jurčeviću danas su ponos grada. 


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…