Novinar na putu svećenstva

Vedran Obućina primio red đakona starokatoličke crkve

Andrej Petrak

Vedran Obućina / arhiva NL

Vedran Obućina / arhiva NL

Ima bogato iskustvo rada u različitim međunarodnim organizacijama, medijima i akademskim institucijama, a ujedno je i student završne godine teologije



Riječki novinar i politolog Vedran Obućina u petak je, po rukama nadbiskupa Leonarda Bega, primio sveti red đakonata u starokatoličkoj crkvi. Vedran Obućina specijaliziran je za Bliski istok i islamski svijet, pročelnik Studijske grupe za Tursku i Bliski istok u Institutu za europske i globalizacijske studije. Polja znanstvenog i istraživačkog interesa su politički islam, politička semiotika islama, iranski studiji, međunarodni odnosi u islamskom svijetu, usporedba politika Bliskog istoka. Govori i predaje perzijski jezik i gostujući je predavač na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Trenutačno je doktorand na Sveučilištu Šahid Behešti u Islamskoj Republici Iran. Javnosti je poznat kao stručnjak i politički analitičar za Iran i Bliski istok.


Prati utjecaj radikalnih ideologija i stranaka na razvoj demokracije, a bavi se međunarodnim odnosima i sigurnošću. Autor je knjige »Politički sustav Islamske Republike Iran« u nakladi Fakulteta političkih znanosti, kao i više znanstvenih članaka, analiza i izvješća, sudionik brojnih međunarodnih konferencija. Ima bogato iskustvo rada u različitim međunarodnim organizacijama, medijima i akademskim institucijama. Ujedno je student završne godine teologije, sad primljen u sveti red đakona ortodoksne starokatoličke provincije sv. Kristofora i Starokatoličkoga generalnog vikarijata sv. Metoda u Hrvatskoj.


Provincija Sv. Kristofora dio je Svjetskog sabora narodnih starokatoličkih crkava Katoličke stare crkve prvog milenija. Unija Sv. Kristofora crkvena je provincija Svjetskog saveza narodnih (ortodoksnih) starokatoličkih crkava za područje Balkana. Predsjedava joj nadbiskup dr. sc. mons. Leonardo Beg sa sjedištem na otoku Rabu. Provincija je u međusobnom zajedništvu s druge dvije provincije: Svetog Metoda za srednju Europu te Svetog Mihajla za Rusiju i baltičke zemlje.