Podizanje svijesti

Važnost ranog otkrivanja raka: U subotu se na Korzu obilježava Dan narcisa

Barbara Čalušić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



KOSTRENA  U subotu od 9 do 16 sati na Korzu, ispred zgrade Grada Rijeke, u organizaciji Udruge žena operiranih dojki Nada, održat će se humanitarna akcija Dan narcisa u kojoj će građani kupnjom narcisa pomoći prikupljanju sredstava za kupnju kreveta za Kliniku za kirurgiju KBC-a Rijeka i rad udruge Nada Rijeka.


Akcija je jučer najavljena na konferenciji za novinare, a uz Danijelu Aquilante Ravlić, novu predsjednicu Udruge Nada Rijeka, o raku dojke i njegovoj prevenciji govorili su Ankica Perhat, pročelnica Odjela za zdravstvo u Gradu Rijeka, Đulija Malatestinić, pročelnica Odjela za zdravstvo PGŽ-a, Helena Glibotić Kresina, voditeljica Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dr. Ira Pavlović-Ružić, predsjednica Lige protiv raka PGŽ-a te Jadranka Blatt, dogradonačelnica Grada Cresa. 


Prema riječima dr. Pavlović Ružić, čak 2.500 žena u Hrvatskoj godišnje oboli od karcinoma dojke, a svega se 10 do 25 posto otkrije u prvom stadiju bolesti. Iako u Hrvatskoj postoje nacionalni programi preventivnog otkrivanja karcinoma dojke, na preglede se odazove 60 posto žena iz ciljane skupine od 50 do 69 godina. 




Dan narcisa u subotu će biti održan u pedesetak hrvatskih gradova u suradnji s organizacijom Europa Donna Hrvatska, a organizatori će prodajom narcisa nastojati podići svijest građana o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka. 


U sklopu humanitarne akcije na Korzu će se članicama Udruge Nada i ostalim volonterima pridružiti i grupa ENI, klapa Reful, Mario Lipovšek Battifiaca, te iz HNK Ivana pl. Zajca Igor Vlajnić, Tanja Smoje, Cristina Lukanec i Ivana Brucka.