Počinje gradnja

Vatrogasci konačno dobivaju svoj dom u Škrljevu

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Vatrogasni dom veličine 910 metara četvornih gradit će se na čestici od 4648 metara četvornih, s pristupnom cestom, parkiralištem i svim popratnim sadržajima, istaknuto je prilikom potpisivanja ugovora između Grada Bakra kao investitora i tvrtke Novotehna



BAKAR – Krajem tjedna počinje relizacija kapitalnog projekta izgradnje novog vatrogasnog doma Škrljevo, koji će se graditi na samom ulazu u naselju Škrljevo, neposredno uz Industrijsku zonu Bakar, na novoformiranoj katastarskoj čestici broj 371/2 k.o. Škrljevo, istaknuto je na svečanom potpisivanju ugovora između predstavnika Grada Bakra kao investitora i tvrtke Novotehna d.d. kao izabranog izvođača radova.


– S obzirom da imamo Vatrogasnu zajednicu Grada Bakra s četiri vatrogasna društva, da izuzetno cijenimo njihov volonterski rad i trud, kao i suradnju koju nam pružaju sve ovo vrijeme, ovo je još jedan od naših kapitalnih projekata koje smo zacrtali i u ovom mandatnom razdoblju izrealizirati. DVD Škrljevo, koji je osnovan prije 40 godina, vatrogasni dom čeka već punih dvadeset godina i u ovom trenutku konačno kreće njegova izgradnja. Investicija je vrijedna 11.486.000 kuna s PDV-om, predviđeni rok izgradnje je deset mjeseci i ono što nam je vrlo bitno da je sama lokacija izgradnje vatrogasnog doma upravo na ulazu i u naselje Škrljevo, a i u našu Industrijsku zonu koja u ovom trenutku s realizacijom svih projekata koje odrađujemo postaje najveća zona u Hrvatskoj i najopremljenija svom drugom infrastrukturom. Zato mislimo kako je ova lokacija izgradnje vatrogasnog doma vrlo značajna i u onom dijelu budućeg širenja te naše zone, a i sigurnosti svih poslovnih objekata koji se nalaze na tom prostoru. S novim vatrogasnim domom koji će imati sve potrebne prostorije, skladišta, garažne prostore, parkirne prostore, uz manji sportski teren pored samog doma, s hotrtikulturnim uređenjem tog prostora, naselja Škrljevo i Kukuljanovo, kao i sama zona dobit će jedan kvalitetan sadržaj, kazao je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.


Važan dan


Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Škrljevo Vice Sep kazao je kako je »ovo velika stvar za Škrljevo, međutim, isto tako treba istaknuti da je DVD Škrljevo stvarno jedno vrhunski posloženo vatrogasno društvo, ali ga ne čine samo Škrljevčani«. Sep je kazao kako je ovo vrlo važan dan, isto tako i za mještane Kukuljanova i Krasice, Plosni i Ponikvi, jer ovaj DVD okuplja članove i tih mjesta. Predsjednik Vatrogasne zajednice Bakar Darko Pavletić istaknuo je kako se rijetki predsjednici i zapovjednici DVD-a mogu pohvaliti da je u njihovom mandatu izgrađen ovako jedan kapitalni objekt kao što je novi vatrogasni dom, iz temelja. Nakon silnih godina rada, zalaganja, truda, volonterizma, konačno je došao netko tko je prepoznao rad dobrovoljnog vatrogastva na području Grada Bakra, konačno su krenuli projekti s realiziranjem nabavke vatrogasnih vozila, opreme, opremanje ljudi i sad, kao kruna svega ovoga, neizmjerno sam sretan što nazočim potpisivanju ugovora o izgradnji vatrogasnog doma na Škrljevu, kazao je Pavletić.


Brojna natjecanja




Predsjednik DVD-a Škrljevo Mladen Babić je kazao kako su članovi presretni što će nakon četrdesetak godina osnutka i djelovanja napokon dobiti novi vatrogasni dom koji su, dodao je, i zaslužili s obzirom na brojne aktivnosti.


– Upravo smo jučer sudjelovali na županijskom vatrogasnom natjecanju za odrasle u Kostreni, gdje smo jedni od rijetkih društava koja su nastupila s četiri ekipe, žene A i žene B, muški A i muški B, a naše dvije ekipe, žene B i muški B, plasirali su se među prva tri mjesta koja vode na državno natjecanje 2020. godine u Varaždinu, gdje ćemo predstavljati Primorsko-goransku županiju i Grad Bakar, kazao je Babić.


Direktor Novotehne Miloš Milić zahvalio je Gradu Bakru na odabiru Novotehne kao glavnoga izvođača. Kazao je kako se vatrogasni dom gradi na čestici od 4648 m2, veličine 910 m2 bruto površine, ima pristupnu cestu duljine 85 metara, koju treba također izgraditi.


– Uz objekt je petnaest parkirnih mjesta za korisnike vatrogasnog doma. Objekt se sastoji od svih mogućih sadržaja koji su potrebni vatrogasnom domu, a to su garažni prostori, radionice, spavaonice, kancelarije i sve drugo što je potrebno za funkcioniranje takvog vatrogasnog doma, istaknuo je Milić.


Mjesto izvrsnosti


Kako je istaknuto, budući vatrogasni dom bit će mjesto vatrogasne izvrsnosti, gdje će mladi stjecati prva vatrogasna znanja, a dobrovoljni vatrogasci imati uvjete za život, rad i jačanje vatrogasnih sposobnosti. Na bakarskom je području ukupno 421 vatrogasac, uključujući i mlade, veterane, pa i žene, a među njima je 156 vatrogasaca operativaca. DVD Škrljevo ima sedamdesetak članova, a okuplja i veliki broj djece i mladih.


Investicijski ciklus u zoni od 30 milijuna


Gradonačelnik Klarić pohvalio se i novim, višemilijunskim investicijama te je istaknuo novi, trideset milijuna vrijedan investicijski ciklus na području Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu, gdje se novom komunalnom infrastrukturom oprema 300 tisuća »kvadrata«, za četrnaest novih poslovnih subjekata. Tu je i projekt rekonstrukcije i prenamjene dijela zdravstvene stanice Škrljevo – Kukuljanovo u dječji vrtić, vrijedan 2,4 milijuna kuna, koji se većim dijelom financira sredstvima europskih fondova, kao i poslovna zona Glavičina na Hreljinu. Također, u bliskoj budućnosti u planu je i izgradnja vatrogasnog doma za DVD Hreljin, za koji su već gotovi projekti i riješene pristupne ceste, kazao je Klarić.