Tko poslije Obersnela?

VUK PRICA ‘Jedino što SDP-u treba su promjene, jer ovakav kontinuitet vodi u propast’

Tihana Tomičić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Da je situacija alarmantna, shvatio sam kada je čak i u Rijeci, koja je utvrda socijaldemokracije, za predsjednika stranke trebao biti samo jedan kandidat i to onaj koji sam govori da je njegov izbor logičan kontinuitet, i to u vrijeme kada mi vapimo za promjenom



Mladi liječnik, specijalizant pulmologije, Vuk Prica, želi mijenjati SDP na svim razinama – zato se, kaže, kandidirao za šefa riječkog SDP-a. Kako i zašto se namjerava boriti protiv oligarhija, objašnjava u ovom razgovoru.


Vaša kandidatura bila je iznenađenje za mnoge, ne samo zbog vaših godina nego i zbog odnosa u stranci. Praktički, Filipovića se smatra dogovornim kandidatom svih struja u SDP-u Rijeke, a i favoritom aktualnog predsjednika Obersnela. Možete li objasniti svoje motive?


– Najprije bih istaknuo da to što je netko favorit »svih struja u SDP-u« ne znači da ga to čini dobrim kandidatom, već samo dobro umreženim političarem, a što Marko zasigurno jest. Uostalom, i Bero je. No, čini li ga to dobrim predsjednikom? Osobno ne pripadam niti jednoj struji, pa bi bilo teško očekivati da ću dobiti ičiju podršku. Za vladajuće ja sam »ničiji čovjek«.




U pogledu motiva, nezadovoljan sam trenutnim stanjem u stranci. SDP nikada nije bio u lošijoj situaciji nego što je danas. Borimo se sami unutar sebe, a pritom zanemarujemo naše članove. Zaista smo postali salonska ljevica, koje sam se uvijek ježio. Mi kao socijaldemokrati moramo biti s ljudima, slušati njihove probleme, nalaziti rješenja i dijeliti dio tereta.


Umjesto s ljudima, mi se družimo međusobno, na kojekakvim domjencima i službenim putovanjima, te kao mravi skupljamo glasove i formiramo klanove, dok članove »cijenimo« samo onda kada trebaju volontirati u vrijeme kampanje. Da je situacija alarmantna shvatio sam kada je čak i u Rijeci, koja je utvrda socijaldemokracije, za predsjednika stranke trebao biti samo jedan kandidat i to onaj koji sam govori da je njegov izbor logičan kontinuitet, i to u vrijeme kada mi vapimo za promjenom.


Odnos s Obersnelom


 A što nedostaje kontinuitetu lika i djela Vojka Obersnela?


– Obersnel i ja se mojom kandidaturom nismo politički razišli. Što se tiče njegovog kontinuiteta mislim da je jedan od rijetkih SDP-ovaca koji se ne boji javno iznositi stavove i braniti ljudska prava, dok je kontinuitet o kojem Marko govori, samo politički nastavak u vidu zamjenika koji će doći na mjesto predsjednika. Upravo je nedostatak političke hrabrosti i karizme ono što zamjeram Filipoviću.


Koje su glavne programske osnove s kojima izlazite pred članstvo, kakav bi SDP Rijeke trebao biti i što treba mijenjati?


– Glavna poruka koju želim poslati članstvu je promjena. SDP Rijeke treba postati predvodnik promjena koje će se u narednom periodu događati u stranci. Trebamo se ideološki jasno izgraditi, prestati voditi besmislene ratove sa novinarima, ali i jedni s drugima. Prestati se zatvarati u interesne blokove i dopustit vladavinu sposobnih naspram podobnih.  Moramo vratiti stranku članovima. Kanim prostorije SDP-a pretvoriti u naš »dnevni boravak« gdje će se uz razne radionice odvijati brainstorming s članovima.


Što vas razlikuje u odnosu na protukandidata Filipovića?


– Za početak razlikuje me to što ja nisam profesionalni političar i  što nikada nisam živio od politike. Za mene je politika sredstvo kojim mogu pomoći drugima, a ne izvor prihoda. Uz to, razlikuje me jasna ideološka opredjeljenost. Za razliku od svog protukandidata, hvatam se u koštac s temama poput vjeronauka u školama, gay brakova, zaštite manjina i socijalno ugroženih… jer sam na prvom mjestu istinski ljevičar, a ne populist.


Nama danas treba stranka koja neće podlijegati trendovima već ih stvarati, koja se neće bojati vlastitih stavova i koketirati sa idejom velike koalicije. Za razliku od Filipovića smatram da nam je potrebna promjena, a ne kontinuitet, jer ovakav kontinuitet znači propast SDP-a, te program ne radim u krugu probranih političara već s članovima koji me svakodnevno zovu s novim idejama, koje moramo čuti, uvažiti i provesti.



Na kraju, rekli ste da SDP-u generalno treba promjena. Na izborima prije dvije godine unutar stranke ste podržali Komadinu, Bernardić je »njegov« čovjek, ali vi ste sada njegov kritičar. Bi li Bernardić morao otići i koga vidite kao njegova nasljednika?– Vlado Šepčić je davno rekao da se treba vezati za politike, a ne za ljude. Na žalost puno njegovih savjeta sam shvatio tek kada je otišao s mjesta predsjednika. Upravo to da sam u različitim prilikama podržavao različite kandidate, Komadinu, potom Piculu, govori vam da ne pripadam niti jednom bloku. Što se tiče Bernardića mislim da njegovo trenutno djelovanje šteti stranci, te da bi trebao dati ostavku na mjesto predsjednika. A što se tiče nasljednika, treba prvo vidjeti tko se usudi kandidirati. Rijetki su i mene vidjeli kao kandidata za predsjednika riječkog SDP-a pred svega nekoliko mjeseci.


Nužne koalicije


Kako ocjenujete činjenicu da u Gradskom vijeću SDP nije uspio osvojiti većinu, već je morao posegnuti za političkom trgovinom s HNS-om, koji je na razini države u savezu s HDZ-om?


– SDP je u Rijeci odgovoran za normalno funkcioniranje Grada. Upravo kritike koje sam maloprije iznio na SDP su još izraženije u drugim strankama. Sadašnja opozicija u Vijeću će zbog maloprije spomenutog populizma spriječiti izglasavanje odluka bitnih za svakodnevno normalno funkcioniranje grada, a sve u svrhu dobivanja nekoliko glasova. Da bi se omogućilo normalno funkcionarenje grada neophodno je postizborno ulaziti u koalicije.


 Onaj tko vodi SDP, taj u Rijeci vodi i Grad Rijeku, možete li dati ocjenu upravljanja Gradom Rijekom?


– Znate kako se kaže: uvijek može bolje. Najveći problem razvoja Rijeke je visoka centraliziranost koja doslovno prebacuje novac iz razvijenih dijelova Hrvatske, poput Rijeke, u one manje razvijene. Žalosti me da ni SDP-ova Vlada nije doprinijela decentralizaciji Hrvatske. Uzevši u obzir sve navedeno naravno da ne bježim od odgovornosti da smo i mi na lokalnoj razini mogli biti bolji u prethodnim mandatima.