Za dostojanstven rad

VELIKI PROSVJED U RIJECI Odgojitelji poručili da neće raditi do 67.

Sanja Gašpert

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Zaposleni u predškolskom odgoju, kulturi i medijima traže pravo na punu starosnu mirovinu sa 65 godina i protiv su bilo kakvog podizanja dobi za umirovljenje iznad te granice, rečeno je na skupu 



RIJEKA »Što biste vi bez nas?«, »I kvalitetan čoban zna kada je previše ovčica«, »U foteljama možemo do stote«, »Ukrali ste nam mirovine, ne damo vam našu starost«, »Kad dijete padne, tko će se sagnuti«, »Ne želimo umrijeti u vrtiću«, »Odgajatelj sam, nisam teta«, »Ja nisam neradnik«, »Dostojanstven rad = dostojanstveno djetinjstvo«, dio je transparenata koji su se mogli pročitati na Jadranskom trgu, koji su popunili odgojitelji, sudionici prosvjeda pod nazivom »Za dostojanstven rad i starost – ne radu do 67«, za koji su inicijativu na Facebooku pokrenuli zaposlenici u predškolskim ustanovama diljem Hrvatske, a organizaciju je na sebe preuzeo Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK), udružen SSSH.


Nerazumijevanje


– Zaposleni u predškolskom odgoju, kulturi i medijima traže pravo na punu starosnu mirovinu sa 65 godina starosti i protiv su bilo kakvog podizanja dobi za umirovljenje iznad te granice. Želimo skrenuti pozornost na naše uvjete rada, na našu odgovornost, temelj smo ili prva stepenica u cjelokupnom procesu odgoja i obrazovanja. Protivimo se povećanju penalizacije prijevremenih mirovina. Umjesto toga tražimo ozbiljnu analizu uvjeta rada odgojitelja i njihova učinka na zdravlje. Tražimo izmjene zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju tako da se uspostave mehanizmi koji će osigurati da jedinice lokalne samouprave poštuju i provode državni pedagoški standard – kazala je sindikalna povjerenica SOMK-a Ingrid Čavić.


Odgojiteljica s više od 35 godina radnog staža, Vesna Majnarić, kazala je kako postoje tvorci politike koji ne razumiju ulogu predškolskog odgoja.– Djelatnost koja je povijesno gledano bila Pepeljuga unutar sustava, a tvorcima politike daje moć da se prema struci ponašaju poput maćehe, penje se na prioritetno mjesto širom svijeta. Tvorci politike trebali bi uzeti u obzir našu odgovornost prema djetetu, odgovornost prema roditeljima, obiteljima, odgovornost prema instituciji i suradnicima, prema široj zajednici – kazala je Majnarić.


Pokrenuti reforme


Novinarka Marijana Tomić poručila je da budu glasni da ih čuju poslodavci, ali i oni na Markovom trgu. Govoreći o situaciji u medijima, kazala je kako su nerijetko zabilježena »višegodišnja honorarčenja«, ali i česti otkazi, posljedica čega je da su novinari koji su pošteđeni otkaza preopterećeni. Tomić je istaknula i sramotna izdvajanja za kulturu.Prosvjed je svojim dolaskom podržao i potpredsjednik SSSH-a i predsjednik Sindikata u turizmu Eduard Andrić, koji je kazao kako bi ovakav prosvjed mogle organizirati još pokoje djelatnosti i struke sa stresnim i fizički teškim zanimanjima, koji sigurno ne mogu raditi do 67. godine. Na prosvjedu su pročitana i pisma podrške mađarskog sindikata, kao i međunarodne federacije sindikata javnih službi.