Međunarodni program

VELIKI INTERES STRANACA Medicinu na engleskom u Rijeci upisali čak i studenti iz – Kine

Ingrid Šestan Kučić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Studenti koji su prošli na ljetnom roku dolaze iz Njemačke, Italije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Litve, Portugala, Brazila te Kine, a za jesenji rok ostalo je još deset slobodnih mjesta



RIJEKA U novoj akademskoj godini u klupe Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci sjest će nova generacija studenata medicine na engleskom jeziku, a riječ je o studentima koji stižu iz Njemačke, Italije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Litve, Portugala, Brazila te prvi put ove godine i iz Kine. Radi se o drugoj generaciji inozemnih studenata kojoj će Rijeka idućih šest godina biti dom, a prema riječima voditeljice studija izv. prof. dr. Sanje Štifter, na ljetnom upisnom roku upisalo se 40 studenata.


Sličan mentalitet


– Imamo još 10 slobodnih mjesta za jesenji upisni rok, a najveći postotak do sada upisanih studenata je iz Njemačke. U novoj generaciji iz Njemačke dolazi 65 posto upisanih studenata, a lani je to bilo više od 85 posto. Prvu generaciju čini 36 studenata iako je prvotni plan bio upisati njih 30. Zbog povećanog interesa zatražili smo povećanje upisne kvote. Ove godine nam je odobrena upisna kvota od 50 mjesta i to je maksimum koji ćemo i ubuduće upisivati. Iako kvota nije u cijelosti popunjena u ljetnom roku, interes je velik i stalno dobivamo upite. Što se pak velikog postotka njemačkih studenata tiče, očito smo im atraktivni i zanimljivi jer imamo sličan mentalitet, znaju kakav je naš visokoškolski sustav, zemlje su nam prilično blizu, a kod nas je i primamljiva klima – kaže Štifter.



Medicinski je fakultet član i Europske udruge edukacijskih institucija koja ima godišnju konferenciju u rujnu u Ženevi, a ovog rujna ta će riječka visokoškolska ustanova na konferenciji predstaviti novi studijski program na engleskom jeziku koji je u osnivanju, a riječ je o programu dentalne medicine. Prva generacija taj će studij upisati za godinu dana, a Štifter navodi kako se radi o studiju za kojim vlada iznimno velik interes.





Kako bi se postigla kompletna integracija inozemnih studenata, u suradnji s Narodnim učilištem organizirano je i intenzivno učenje hrvatskog jezika, a cilj je da do četvrte godine studija strani studenti hrvatskim jezikom ovladaju do razine B2. Učenje hrvatskog jezika ne donosi im samo bolju integriranost s ostalim studentima, već im otvara i mogućnosti dobivanja radne dozvole za rad u Hrvatskoj, ali i nastavak obrazovanja na doktorskoj školi.


Najviše je studenata iz Njemačke –  voditeljica studija prof. dr. Sanja Štifter / Foto S. JEŽINA


Najviše je studenata iz Njemačke – voditeljica studija prof. dr. Sanja Štifter / Foto S. JEŽINA



– Znamo da se većina njih želi vratiti u zemlje iz kojih dolaze, no učenje hrvatskog jezika omogućava im i dobivanje specijalizacije u Hrvatskoj, a vjerujemo da će neki od njih i ostati. Boljoj integraciji doprinosi i sustav mentorstva koji smo uveli na fakultetu, a riječ je o studentima-mentorima koji pomažu stranim studentima – navodi voditeljica studija.Dodajući kako su uvjeti za upis, ali i težina samog studija medicine na engleskom jeziku istovjetni studiju medicine na hrvatskom jeziku, Štifter ističe da su pripreme za pokretanje studija na engleskom jeziku bile dugotrajne. Podrazumijevale su i usavršavanje kompetencija nastavnika za držanje predavanja na engleskom jeziku, ali i promociju studija u inozemstvu čiji se efekti vide tek nakon dvije godine.

Iskustva promocije


– Promotivne aktivnosti internacionalnih studijskih programa iziskuju proaktivan pristup u popularizaciji i prezentaciji ne samo studijskog programa i Medicinskog fakulteta na kojem se studij izvodi, već i Sveučilišta te šire lokalne zajednice, grada, regije, a i šire. U tu smo svrhu tijekom prošle godine izlagali na edukacijskim sajmovima širom Europe, u Rusiji, Izraelu i Kini, a osim prezentacija na skupovima značajno nam pomažu i strani partneri koji promoviraju naš studij, ali i druge kvalitete osim edukacije zbog kojih studenti dolaze – ističe Štifter. Dodajući kako su iskustva promocije različita, Štifter kaže da primjerice u Rusiji na promociju dolaze već i dvanaestogodišnjaci, no bez obzira na tržište gdje je promocija, sve zanima dobiva li se po završetku studija EU diploma.