25 godina

Ustanova za medicinu rada i Poliklinika Pro Vita: Novi zaokret – medicinski turizam

Barbara Čalušić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

RIJEKA Ustanova za medicinu rada i Poliklinika Pro Vita ove godine obilježava 25 godina djelovanja, a osim vrijednog jubileja prve privatne medicine rada u Hrvatskoj, ova riječka ustanova odnedavno ima i novog vlasnika dr. Ivana Švajgera. Nekadašnji ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice veterana, koji se danas bavi upravljanjem investicijama u zdravstvu na današnjoj je prigodnoj konferenciji za novinare čestitao osnivačima Pro Vite na pionirskom pothvatu. – Nije jednostavno biti pionir u jednom takvom pothvatu. Pro Vita nastavlja tim putem, a novost je da ćemo u budućnosti sudjelovati i u medicinskom turizmu s pacijentima iz Slovenije koji će ovdje dolaziti, a također ćemo nastaviti ulagati u naš zdravstveni kadar slanjem liječnika na specijalizacije. Jedan od naših ciljeva je integrirano hrvatsko zdravstvo. Naime, velik dio zdravstva danas je u državnom vlasništvu, dok s druge strane kod nas postoji i privatno zdravstvo. Oba sustva su kvalitetna, no nedostaje njihova sinergija, istaknuo je Švajger.

Iskustva timskog rada


Pro Vita s radom je počela u rujnu 1993. godine nakon donošenja novog zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je omogućio obavljanje privatne prakse u djelatnosti medicine rada. Na temelju dugogodišnje prakse u riječkom Domu zdravlja osnovali su je dr. Gordana Grbac Rinčić, dr. Smilja Maravić Bravar i dr. Milorad Stipanović.– Na temelju pozitivnih iskustva timskog rada u Domu zdravlja Rijeka u kojem smo imali dugogodišnje iskustvo, željeli smo i u privatnoj praksi nastaviti s timskim radom. Naš stav je bio da se u dobro organiziranom timu može pružiti kvalitetna i stručna zdravstvena usluga, kaže jedan od osnivača Pro Vite dr. Milorad Stipanović koji je prije 25 godina zajedno s dvije kolegice liječnice i medicinskim sestrama Silvanom Gugić i Jadrankom Sedlar te psihologinjom Anamarijom Blažić započeo ne tako jednostavan put suradnje s javnim ustanovama  kroz medicinu rada kao multidisciplinarnu granu medicine. O uspješnosti svjedoči činjenica da su danas njihovi korisnici mnoge domaće i strane tvrtke za koje obavljaju preglede medicine rada za potvrdu radne sposobnosti i stjecanje licenci iz različitih djelatnosti.

Mlađa sestra


– Uglavnom su to radnici s posebnim uvjetima rada koji zahtijevaju povećane psihofizičke sposobnosti. Drugi po zastupljenosti su pomorci koji plove na raznim kompanijama diljem svijeta kao i pregledi za vozače, sportaše, zaštitare te pregledi funkcionalne dijagnostike, ističe jedna od osnivačica dr. Gordana Grbac Rinčić.Grupna praksa je 2000. godine preregistrirana u Polikliniku Pro Vita, a 2012. godine u dvije zdravstvene ustanove: ustanovu za medicinu rada i polikliniku. – Poliklinika se razvijala paralelno s medicinom rada, ona je njezina mlađa sestra koja joj pruža potrebne usluge. To je ujedno i naša specifičnost, pacijenti koji dolaze na pregled u medicinu rada, ako im se otkrije neki zdravstveni problem, zbrinuti su vrlo brzo. Prisutni smo u širokoj populaciji i pronalazimo i ozbiljne bolesti koje dalje usmjeravamo što je vrlo važno za opću preventivu, smatra dr. Borivoj Kezele, internist u Pro Viti. Uz njega u ovoj je poliklinici moguće dobiti usluge oftalmologa, a putem suradnje s vanjskim partnerima nude se i usluge ginekologa, pulmologa, kardiologa i psihijatra.