Cjeloživotno obrazovanje

Ustanova Dante postala pravi maher u dobivanju europskog novca

Ingrid Šestan Kučić

Takva pogodnost moguća je zahvaljujući uključenosti ustanove Dante u europske projekte, a da je ta ustanova pravi »maher« u dobivanju europskih sredstava govori podatak da je u posljednjih devet godina s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije potpisano čak 50 ugovora



U 27 godina postojanja kroz Ustanovu za obrazovanje odraslih Dante prošlo je više od 25 tisuća polaznika, a dio njih dobio je ne samo besplatnu edukaciju već i besplatno usavršavanje u inozemstvu. Takva pogodnost moguća je zahvaljujući uključenosti Dantea u europske projekte, a da je ta ustanova pravi »maher« u dobivanju europskih sredstava govori podatak da je u posljednjih devet godina s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije potpisano čak 50 ugovora. Trenutno je aktivno, kaže ravnatelj Dantea Andrej Marušić, osam projekata u kojima se ta riječka ustanova pojavljuje kao partner, a ukupna je vrijednost svih tih projekata veća od milijun eura.


– Suradnja s Agencijom započela je s programima za cjeloživotno učenje. U okviru projekata koje smo provodili upoznali smo niz inozemnih partnera, a u sklopu tih projekata ostvarena je mobilnost naših polaznika koji su dobili mogućnost besplatno posjećivati zemlje partnera i usavršavati jezik. Pokretanjem programa Erasmus+ uključili smo se u nove projekte, a svi ti projekti podrazumijevaju mobilnost polaznika i učenje stranog jezika, ali i stručno usavršavanje, jer ovisno o svojim afinitetima mogu posjećivati tvrtke u zemljama partnerima. Do sada je više od 300 polaznika Dantea sudjelovalo u mobilnosti i to besplatnoj koja traje od 5 do 8 dana u raznim zemljama partnerima, kaže Marušić.



Malo koja ili gotovo nijedna hrvatska obrazovna ustanova može se pohvaliti s tolikim brojem sudjelovanja u europskim projektima kao Dante, no dok za većinu ustanova partnerstvo u takvim projektima izgleda kao enigma, Marušić ističe da sudjelovanje u takvim projektima nije nikakva problem.




– Svaka obrazovna ustanova, od vrtića do fakulteta, ima mogućnost korištenja europskih sredstava. Erasmus+ se dijeli na Ključnu aktivnost 1, koja se odnosi na mobilnost u svrhu učenja pojedinca ili projekte mobilnosti i na Ključnu aktivnost 2 koja se bavi strateškim partnerstvima i suradnjom za inovacije i razmjenom dobre prakse. Dante ima 12 zaposlenih, a pola njih uključeno je u projekte i sami mi koji radimo na projektima jako smo puno naučili. Nastavnici koji su uključeni u projekte oduševljeni su mogućnostima koji su im se otvorile i više te projekte ne žele napustiti, navodi Marušić.



Projekt za migrante


Kao što polaznici Dantea odlaze u inozemstvo na usavršavanja tako i u Dante dolaze polaznici inozemnih institucija partnera, a tematika zajedničkih projekata različita je, jer dio ih se odnosi na povećanje kompetencija nastavnika, dio je vezan uz gospodarstvo, ali ima i onih koji su socijalno orijentirani. Jedan od najzanimljivijih projekata, prema ocjeni samog Marušića, projekt je »V.O.L.C.A.N.O. – Vocational Language for Care and New Opportunities for Migrants« čiji je koordinator bila Norveška, a partneri su Škotska, Njemačka i Italija te Hrvatska. Riječ je o jednom od tri projekata namijenjenih socijalizaciji migranata, a Dante je jedina hrvatska ustanova koja je u sklopu projekta organizirala učenje hrvatskog jezika za migrante i to u Zagrebu.


– Riječ je o projektu koji je Europska komisija visoko ocijenila te je financiran s 300 tisuća eura, a u svakoj zemlji partneru provodio se tako da je organizirano učenje jezika te zemlje za migrante. Tako smo mi proveli edukaciju za 60 migranata u Zagrebu s obzirom da u Rijeci nema migranata. Tri puta tjedno po tri sata učili smo migrante ne samo hrvatski jezik već smo ih upoznavali i s kulturom te im olakšali socijalizaciju. Projekt je trajao dvije godine, a za potrebe njegove provedbe izradili smo i kurikulum. Izrađen je i Green paper, a to je preporuka Vladi o tome koje smo prepreke uočili u socijalizaciji migranata te što bi trebalo promijeniti da im se ta socijalizacija olakša. Sada je krenuo novi projekt za migrante pod nazivom »Lava«, a riječ je o projektu koji je namijenjen ženama migrantima s većim stupnjem obrazovanja koje će se kroz projekt osposobiti za provedbu edukacije među migrantima – najavljuje Marušić.



Dante je i jedini hrvatski partner u europskom projektu HEADS UP, a riječ je o dvogodišnjem projektu koji je započeo u rujnu prošle godine te će završiti krajem kolovoza 2019. godine. Glavni cilj projekta je suzbijanje radikalizacije kod mladih ljudi i ranjivih skupina. Koordinator je organizacija Creative Exchange iz Velike Britanije, a drugi partneri uključeni u projekt su organizacije iz Irske, Cipra, Portugala, Španjolske, Češke te Finske. Kao partner projekta Dante je bio domaćin predstavnicima instituacija uključenih u HEADS UP, a jedan od ishoda projekta razvoj je vještina nastavnika za rad s ranjivim mladim ljudima, kako bi mogli prepoznati i oduprijeti se ekstremističkim skupinama koje koriste digitalne i društvene medije kako bi utjecale na njihove stavove. Projekt će uključivati stvaranje niza prilagođenih simulacijskih resursa te tečajeve obuke za nastavnike i roditelje kako bi se na vrijeme mogli oduprijeti prijetnji radikalizacije.



Edukacija nezaposlenih žena


Dante je proveo i edukaciju nezaposlenih žena, i to onih koje su bez radnog mjesta ostale nakon završetka porodiljnog dopusta, a trenutno se provodi i projekt povećanja nastavničkih kompetencija u obrazovanju odraslih, usavršavanja poslovnog engleskog jezika, a uskoro kreće i projekt namijenjen starijim osobama kroz koji će se umirovljenicima omogućiti razvijanje jezičnih i digitalnih vještina te će se za potrebe tog projekta razviti i posebna aplikacija namijenjena upravo građanima treće životne dobi.


– Mi smo ustanova koja se profilirala za obrazovanje odraslih. Nedavno smo s mađarskim sveučilištem iz Pečuha pokrenuli i projekt povećanja komptencija građanstva, jer smatramo da je u Hrvatskoj jedan od većih problema uključenost građana u cjeloživotno obrazovanje. U Hrvatskoj je svega tri posto građana uključeno u cjeloživotno obrazovanje u što se ubrajaju i auto škole, a europski je prosjek 11 posto, dok u skandinavskim zemljama taj je postotak 40 i više. Stoga se svim silama trudimo da pomoću europskih sredstava građanima omogućimo besplatne edukacije – kaže Marušić.


Ta se riječka ustanova uključila i projekt E-TRAINERS osposobljavanja i usmjeravanja strukovnih nastavnika kroz razvoj novih znanja i vješina te njihovo usmjeravanje kroz primjenu učinkovitih digitalnih nastavnih metoda koje su u skaldu s novom erom digitalne tehnologije za različite skupine polaznika. Tijekom trajanja projekta svi će se materijali prevesti na osam jezika, a na razini cijele Hrvatske će se održati i konferencija na kojoj će biti predstavljena E-TRAINERS platforma. Međutim, to nije jedina konferencija koju će Dante organizirati, jer kako najavljuje Marušić već u lipnju ove godine Dante će u Opatiji ugostiti međunarodnu konferenciju oobrazovanja odraslih i održivom razvoju, a riječ je o desetoj konferenciji organizacije znanstvenika ESREA.