Nova pedagoška godina

Upisi u riječke jaslice i vrtiće prvi se puta mogu obaviti online i to do 12. svibnja

Ingrid Šestan Kučić

Upisi u riječke vrtiće odsad on-line / Foto S. JEŽINA

Upisi u riječke vrtiće odsad on-line / Foto S. JEŽINA

Za predškolce koji se prvi put upisuju u jaslice ili vrtić prijave su do 12. svibnja, dok su za ostale već odrađene. DVR je među prvima u zemlji uveo on-line upise pa roditelj više ne mora doći u Centar predškolskog odgoja, već se prijava obavlja on-line



RIJEKA – Od 7. svibnja Dječji vrtić Rijeka započinje provoditi postupak prijava za upis predškolaca u narednu pedagošku godinu, i to za predškolce koji se po prvi put upisuju u jaslice ili vrtić, a prijave traju do 12. svibnja. S obzirom da je svim roditeljima čija su djeca ovu pedagošku godinu pohađala vrtić zajamčeno upisno mjesto u narednoj pedagoškoj godini, prijave za tu kategoriju predškolaca već su odrađene, a takva će djeca popuniti više od dvije trećine upisnih kapaciteta. Naime, prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka Davorke Guštin, novoupisanima ove će se godine ponuditi 850 upisnih mjesta, a najveća je novost da se upisi mogu odraditi i on-line putem.


– Među prvima u Hrvatskoj uveli smo upise on-line putem čime ćemo roditeljima olakšati postupak upisa. Nije potrebno dolaziti u Centar predškolskog odgoja, već se svi dokumenti i postupak prijave obavljaju on-line putem. E-upisi vrše se zahvaljujući Informacijskom servisu Grada Rijeke i Zavodu za informatičku djelatnost, kaže Guštin.


Ravnateljica ujedno dodaje da će se iduće pedagoške godine povećati kapaciteti Dječjeg vrtića Rijeka zahvaljujući izgradnji vrtića Morčić i Đurđice, a kao i do sada, roditelji imaju pravo prijaviti dijete u samo jedan Centar predškolskog odgoja. U jaslički program može se upisati dijete koje do 31. kolovoza tekuće kalendarske godine navrši šest mjeseci, odnosno prvu godinu života, dok se u vrtićki program može upisati dijete koje do 31. kolovoza navrši tri godine života.




Postupak prijava provodi se u Centrima predškolskog odgoja i to na način da se u CPO Potok prijavljuju zainteresirani za podcentre Potok, Rastočine, Drenova, Mlaka i Topolino, u CPO Sušak za podcentre: Vežica, Galeb, Morčić, Đurđice, Pčelice, Bulevard i Veseljko, u CPO Turnić za podcentre: Mavrica, Turnić, Krnjevo, Podmurvice, Zvonimir Cviić, Pehlin i Radost, u CPO Maestral za podcentre: Kvarner, Maestral, Delfin, Belveder, Gabbiano i Vidrice te u CPO Zamet za podcentre: Zamet, Oblačić, Krijesnica, Mirta, Gardelin i Srdoči.


Pred reorganizacijom


Prijave se primaju od 12 do 18 sati, a privremeni rezultati prijava bit će objavljeni na oglasnim pločama svih podcentara predškolskog odgoja 30. svibnja, dok će konačni rezultati biti objavljeni 19. lipnja. Kao i dosad, prednost pri upisu imaju djeca čija oba roditelja imaju prebivalište u Rijeci, a sljedeća na listi prvenstva su djeca čiji jedan roditelj ima riječku adresu, dok će se tek na kraju razmatrati prijave one djece čiji roditelji žive izvan riječkog područja.


Osim ispunjenog obrasca prijave, za prijavu djeteta roditelji su dužni dostaviti potpisani ugovor s popratnom dokumentacijom koja uključuje predočenje prosjeka plaće za posljednja tri mjeseca ili pak uvjerenja o radnom odnosu, presliku izvoda iz matične knjige rođenih za novoupisanu djecu, kao i niz drugih dokumenata, ovisno o kakvoj se obiteljskoj situaciji radi.



Prednost pri upisu djeca ostvaruju prema redu prvenstva i to: djeca roditelja žrtava i invalida Domovinskog rata, djeca s teškoćama u razvoju, djeca samohranih roditelja i djeca uzeta na uzdržavanje, djeca zaposlenih roditelja, djeca u godini prije polaska u osnovnu školu, djeca iz obitelji s troje ili više djece te djeca roditelja koji primaju dječji doplatak. Sudjelovanje roditelja u cijeni dječjeg vrtića iduće se godine neće mijenjati i ovisno o prihodima roditelja iznosit će, kao i do sada, 550, 600 ili 720 kuna.



S obzirom da se Dječji vrtić Rijeka nalazi pred velikom reorganizacijom i podjelom na tri različite predškolske ustanove koje će se zvati Dječji vrtić Rijeka, Dječji vrtić Sušak i Dječji vrtić More, ravnateljica kaže da se zbog toga nije išlo na promjenu programa obogaćenih specifičnim sadržajima. – Trenutno se nalazimo u fazi priznavanja programa novih ustanova i zbog toga ove godine nismo išli na širenje programa. Obogaćivanje rada sa specifičnim programima dogodit će se s ustrojstvom novih ustanova koje će svaka ponaosob graditi identitet i profilirati se, navodi Guštin.


Dodatni programi


Tako će se roditeljima, kao i prijašnjih godina, sportski program ponuditi u podcentrima Zamet, Krnjevo, Galeb, Mavrica i Drenova, dok se program obogaćen katoličkim vjerskim odgojem provodi u podcentrima Potok, Rastočine i Gardelin, a u podcentru Bulevard nastavit će se provoditi program s elementima waldorfske pedagogije. U podcentru Radost provodi se program ranog učenja engleskoga jezika s elementima informatičke pismenosti, a u podcentrima Krijesnica, Kvarner, Vežica i Potok program ranog učenja engleskoga jezika.


Rano učenje talijanskoga provodi se u podcentrima Podmurvice, Morčić i Pehlin, a cjelodnevni jaslički program za djecu od navršenih šest mjeseci provodi se u podcentrima Krijesnica i Turnić, dok se cjelodnevni smjenski jaslički i vrtićki program provodi u podcentru Potok. Redoviti program na talijanskom jeziku obogaćen elementima nacionalne kulture provodi se u podcentrima Mirta, Gardelin, Zvonimir Cviić, Topolino, Belveder i Gabbiano, dok se u Mirti ujedno provodi i jaslički program na talijanskom.


Program za djecu s teškoćama u razvoju provodi se u podcentrima Krnjevo, Maestral i Veseljko, a jaslički program za djecu s navršenih šest mjeseci u podcentrima Krijesnica i Turnić. Programe obogaćene specifičnim sadržajima roditelji dodatno plaćaju – mjesečni iznos za sportske programe je 250 kuna, programe ranog učenja talijanskog i engleskog 280 kuna, dok se rano učenje engleskog s elementima informatičke pismenosti plaća dodatnih 300 kuna.