Novost u Hrvatskoj

Umjetni zglob spašava ruku: Zahvat u Lovranu može se smatrati revolucionarnim za hrvatsku medicinu

Barbara Čalušić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Operativni tim predvodio je doc. dr. Zdravko Jotanović, koji je za ovu metodu prošao edukaciju u referentnom centru  u Nizozemskoj. U zahvatu su sudjelovali dr. Luka Širola te instrumentari Ozren Erak i Goran Milković



RIJEKA  U Klinici za ortopediju Lovran jučer je 74-godišnjem pacijentu ugrađen umjetni ručni zglob zahvaljujući kojem mu je očuvana pokretljivost ruke i otklonjeni bolovi koji su ga mučili proteklih desetak godina. Metoda ugradnje umjetnog ručnog zgloba novost je u Hrvatskoj i zemljama okruženja dok zapadnoeuropski medicinski centri već godinama na ovaj način izbjegavaju metodu ukočenja ručnog zgloba u starijih osoba kojom se dosad trajno narušavala pokretljivost ruke, a time cjelokupna kvaliteta života pacijenata. 


U dvosatnoj operaciji operativni tim predvodio je doc. dr. Zdravko Jotanović, koji je za ovu metodu prošao edukaciju u referentnom centru za umjetne zglobove u Nizozemskoj, a uz njega su u zahvatu sudjelovali dr. Luka Širola te instrumentari Ozren Erak i Goran Milković. U lovranskoj Klinici za ortopediju ističu da  operacija ulazi u njihov redovan program, čime se ova bolnica svrstava u mali broj centara u Europi gdje se obavljaju ovako visoko diferencirani i subspecijalizirani operacijski zahvati.


Smanjena bolnost


– Ovom operacijom smanjuje se bolnost zgloba i osigurava pokretljivost ruke te zglob postaje bezbolan i stabilan. O kakvom je problemu riječ, dovoljno svjedoči činjenica da smo u razgovoru s pacijentom pomoću posebnog standardiziranog upitnika dobili krajnje loše rezultate kad je riječ o osnovnim higijenskim navikama. Naime, takve osobe imaju problema s pranjem zubi, češljanjem i odijevanjem, dakle s osnovnim stvarima koje se rade po deset, dvadeset puta dnevno. Ako smo pacijentu omogućili da to obavlja bez velikih bolova, onda smatram da je uvođenje ove metode velik uspjeh za nas i takve pacijente, kazao je doc. dr. Jotanović. 




Degenerativne promjene na zglobu ovog bolesnika nastale su kao posljedica davne neprepoznate i neliječene traume, a kao najčešću indikaciju za ugradnju umjetnih zglobova ruke, doc. dr. Jotanović navodi reumatoidini artritis zbog kojeg su oboljeli dosad vrlo često završavali s ukočenjem ručnog zgloba. Osim skupine upalnih artritisa, ova je metoda namijenjena i pacijentima kod kojih je došlo do degenerativnih promjena zbog prijeloma u području kosti te puknuća ligamenata koja su promijenila biomehaniku zgloba i izazvala takve promjene. 


U sklopu jučerašnje operacije ortopedi su najprije pristupili oštećenim dijelovima kosti, zatim pripremili koštano ležište za ugradnju implantata da bi potom ugradili i sam implantat koji se sastoji od tri različita materijala, dvije kovine i polietilena. Dio koji se ugrađuje u područje šake je od titanija i fiksira s dva titanijska vijka dok je dio koji se ugrađuje u palčanu kost kombinacija kobalta, kroma i molibdena. Treći dio koji se ugrađuje stavlja se na komponentu na području šake i od visokomolekularnog polietilena koji je otporan na pritiske.


Četvrta generacija


– Trenutno na europskom i američkom tržištu postoje četiri proizvođača umjetnih zglobova, odnosno dva koja proizvode ovakve zglobove koje mi ugrađujemo. To je tzv. četvrta generacija proteza ručnog zgloba. Prethodne tri generacije  proteza preživljavale su dosta kratko, no s novim materijalima, novim dizjanom, manjom koštanom resekcijom te boljom anatomskom prilagodbom ručnom zglobu, danas preživljenje implantata u prosjeku iznosi devet godina. Time su se rezultati približili rezultatima ugradnje proteze lakta i gležnja, ističe doc. dr. Jotanović. 


Umjetni ručni zglob namijenjen je ljudima koji imaju manju potrebu za opterećenjem ruku i šaka pa tako lovranski pacijent koji bi već danas trebao biti otpušten iz bolnice, nakon dvomjesečnog oporavka i postupnog opterećenja novog zgloba, neće smjeti dizati predmete težine veće od pet kilograma. S obzirom da pacijent ima sličan problem i na lijevoj ruci, lovranski ortopedi ističu da će za pola godine razmatrati mogućnost ugradnje umjetnog zgloba i u drugu ruku.