Zbrinjavanje socijalno ugroženih

Umjesto na dvije, nužni smještaj u Rijeci davat će se na pet godina

Damir Cupać

Mihačeva draga - nužni smještaj Grada Rijeke / Snimio Marko GRACIN

Mihačeva draga - nužni smještaj Grada Rijeke / Snimio Marko GRACIN

Novom odlukom nastoji se zaštititi najugroženiju socijalnu kategoriju građana kako bi im se osigurali minimalni stambeni uvjeti te kako im zbog nepovoljnih socijalnih prilika ne bi prijetilo beskućništvo



RIJEKA Pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković najavila je da će Grad Rijeka pokrenuti proceduru prihvaćanja nove odluke o davanju nužnih smještaja na korištenje, a jedna od glavnih izmjena u odnosu na postojeći gradski akt je odredba da će se ugovori sklapati na pet godina s mogućnošću produljenja, dok su se do sada potpisivali na dvije godine.



Prema ugovoru koji će se potpisivati s korisnicima nužnog smještaja, oni su dužni plaćati naknadu za korištenje nužnog smještaja, a visinu naknade za korištenje utvrđuje gradonačelnik. Korisnik je, osim naknade za korištenje nužnog smještaja, dužan plaćati i troškove komunalnih usluga te troškove zajedničke i pojedinačne potrošnje električne energije.Pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković naglasila je da je riječ o minimalnim režijskim troškovima jer su oni uglavnom subvencionirani.– Od 2001. godine ulažemo velika sredstva u uređenje nužnog smještaja na tri lokacije, jedna je Drenova, a dvije su na Škurinjama. Do sada je uloženo oko sedam milijuna kuna, a ulaganja će se i dalje nastaviti, najavila je Mušković.


– Naime, ugovor o korištenju nužnog smještaja sklapao se u pravilu u trajanju od dvije godine, s mogućnošću produženja, međutim socijalno ugroženi korisnici kojima je dodijeljen nužni smještaj se zadržavaju u nužnom smještaju znatno duže od dvije godine iz razloga jer im se socijalne prilike u navedenom razdoblju znatnije ne promijene te nisu u mogućnosti samostalno riješiti stambeno pitanje. Novim Prijedlogom Odluke nastoji se zaštititi najugroženiju socijalnu kategoriju građana grada Rijeke kako bi im se osigurali minimalni stambeni uvjeti te kako im radi nepovoljnih socijalnih prilika ne bi prijetilo beskućništvo, pojasnila je Mušković.


Grad Rijeka kontinuirano ulaže u poboljšanje uvjeta nužnog smještaja / Foto Marko GRACIN


Grad Rijeka kontinuirano ulaže u poboljšanje uvjeta nužnog smještaja / Foto Marko GRACIN





Pravo na podnošenje zahtjeva za davanje nužnog smještaja na korištenje imaju hrvatski državljani koji imaju prebivalište na području grada Rijeke te koji ispunjavaju dodatne uvjete da su on i članovi njegova kućanstva, navedeni u zahtjevu, korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu na temelju rješenja nadležnog tijela za socijalnu skrb, da on i članovi njegova kućanstva nemaju stan u najmu ili stan ili kuću u vlasništvu ili suvlasništvu na području Republike Hrvatske, da on ili članovi njegovog kućanstva ne koriste stan u vlasništvu Grada bez valjane pravne osnove, odnosno da on i članovi njegova kućanstva, navedeni u zahtjevu, nisu ili nisu bili vlasnici stana otkupljenog prema zakonu kojim se uređuje prodaja stanova na kojim postoji stanarsko pravo te da je podnositelj zahtjeva beskućnik, ovisno o njegovom zdravstvenom stanju i dobi.


Režijski troškovi uglavnom su subvencionirani / Snimio Marko GRACIN


Režijski troškovi uglavnom su subvencionirani / Snimio Marko GRACIN




Teško je vjerovati da se može izgubiti pravo na život u nužnom smještaju, ali prijedlogom nove odluke o korištenju i ta je mogućnost predviđena.– Utvrđuju se slučajevi za otkaz ugovora o davanju nužnog smještaja na korištenje – ako korisnik i članovi njegovog kućanstva navedeni u ugovoru o korištenju nužnog smještaja ne koriste nužni smještaj za stanovanje, ako korisnik ne plati iznos naknade i drugih troškova u vezi korištenja nužnog smještaja neprekidno duže od tri mjeseca, u svim ostalim slučajevima nepridržavanja odredbi Odluke i ugovora o korištenju nužnog smještaja, te se utvrđuje otkazni rok u trajanju od 90 dana. Utvrđuje se da je korisnik dužan koristiti nužni smještaj samo u svrhu i na način utvrđen ugovorom o davanju nužnog smještaja na korištenje te da je dužan omogućiti kontrolu nužnog smještaja, navedeno je u prijedlogu odluke o korištenju nužnog smještaja.


– Utvrđuje se da svi osim beskućnika moraju udovoljavati navedenim uvjetima. Utvrđeno je da pravo na podnošenje zahtjeva za davanje nužnog smještaja na korištenje ima i stranac i osoba bez državljanstva sa stalnim boravkom na području grada Rijeke te azilant i stranac pod supsidijarnom zaštitom s prebivalištem na području grada Rijeke kojem je međunarodna zaštita odobrena posebnim propisom te osoba koja je temeljem pravomoćne presude ili rješenja nadležnog tijela prisilno iseljena iz stana u vlasništvu Grada. Ujedno je utvrđeno da iznimno od odredbi Odluke o davanju nužnih smještaja na korištenje, Gradonačelnik može podnositelju zahtjeva za davanje nužnog smještaja na korištenje koji ne zadovoljava uvjete propisane u Odluci, dodijeliti nužni smještaj na korištenje na prijedlog Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, zbog zdravstvenih, socijalnih ili drugih sličnih razloga, izjavila je Mušković.