Hrabri su ostali

Umjesto bitke za Trsat vodila se borba s kišom: Olujno nevrijeme skratilo program Malik festa

Šarlota Brnčić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA Olujno nevrijeme koje se poslijepodne obrušilo nad Rijekom, pa tako i nad Trsatskom gradinom, zatvorilo je par sati ranije od planiranog deveto izdanje Malik festa – festivala mitova i legendi Istre i Kvarnera koji nas je u prošla dva dana vratio u čari srednjeg vijeka.


S obzirom da je nebo jasno prijetilo nepovoljnim razvojem događaja, program drugog dana festivala je bio ubrzan. Skraćena je jedna od predstava, pa se tako dječja bitka za kaštel koju su svi posjetioci željno iščekivali, odvijala sat vremena ranije nego li je to bilo predviđeno programom.


Nažalost, prve kapi kiše koja je neumoljivo počela padati dovela je do toga da i bitka bude skraćena i ubrzana. No, to nije umanjilo radost mališana i njihovih roditelja koji su ih neumorno fotografirali.




– Važno je da smo glavninu programa održali. S obzirom na najavljivanje nevremena i drugih konkurentskih festivala, super smo zadovoljni. Prvog dana je odaziv bio izvrstan. Svašta nešto novo se zbivalo.


Vidjelo se jasno kako se djetetu ozari lice kad stavi vitešku kacigu na glavu, a njegovom ocu kad u ruke uzme mač. Zahvaljujem se svim hrabrim posjetiteljima koji su ostali, unatoč nevremenu, kazala nam je Anika Makovac iz Udruge Ordo Sancti Viti koja je, uz Udrugu NEOS organizator manifestacije.


Iz objektivnih okolnosti, pri kraju dana, nismo mogli uživati u još jednoj točci srednjovjekovnog plesa, a morao je biti otkazan i vatreni show. No, slijedeće godine svi zainteresirani moći će uživati u još jednom, jubilarnom desetom izdanju festivala koje će zasigurno donijeti još puno toga novog.