Brojke

Ugasi li se “3. maj”, PGŽ će izgubiti treću tvrtku po visini prihoda. To je sve samo ne beznačajno

Jagoda Marić

Snimio Vedran Karuza

Snimio Vedran Karuza



Ako se »3. maj« ugasi, Primorsko-goranska županija izgubit će tvrtku koja je samo prije dvije godine bila drugi poduzetnik u županiji po visini prihoda, odmah iza Plodina, dok je na trećem mjestu bila Jadrolinija.


Pokazuje to analiza Fine o poslovanju primorsko-goranskih poduzetnika među kojima je godinama i po prihodu i po dobiti vodeća tvrtka – Plodine. Ta je tvrtka 2017. godine, na koju se izvješće i odnosi, bila osma po visini prihoda u Hrvatskoj. Ista je godina očito bila godina labuđeg pjeva za »3. maj« koji je u 2016. i 2017. godini ostvario pozitivan financijski rezultat, ali je već krajem 2017. godine bilo jasno da se u riječkom škveru događaju ozbiljne nevolje.


Analiza pokazuje da je PGŽ u 2017. godini imao 10.189 poduzetnika koji su zapošljavali 61.588 radnika, a ostvarili su ukupne prihode od 38,3 milijarde kuna i ukupne rashode od 36,5 milijardi kuna. Uspješni su bili u plusu 2,2 milijarde kuna, dok su oni s lošim poslovanjem imali gubitak od 823,8 milijuna kuna, pa su na kraju svi poduzetnici u PGŽ-u imali neto dobit od 1,4 milijarde kuna. Prema neto dobiti i ukupnim prihodima primorsko-goranski poduzetnici bili su na četvrtom mjestu u Hrvatskoj, prema broju zaposlenih na trećem, ali po ukupnom prihodu po zaposlenom tek na sedmom mjestu. Još su lošije, tek na devetom mjestu, rangirani po produktivnosti rada, odnosno neto dobiti po zaposlenom i po ekonomičnosti poslovanja.




Očekivano, Rijeka je s 30 tisuća zaposlenih u 4.568 tvrtki, koje su ostvarile preko 20 milijardi kuna prihoda i 817 milijuna kuna dobiti, po svim tim kriterijima prva u PGŽ-u. U tim je kategorijama Rijeka treća u Hrvatskoj. U Županiji je nakon toga najviše prihoda ostvareno u Bakru 2,48 milijardi, Opatiji 2,36 milijardi kuna, a slijedi Kastav s 1,8 milijardi kuna i Matulji s 1,376 milijardi kuna.