U posjetu gradonačelniku

Udruga vinara, vinogradara i voćara iz Srdoča želi sačuvati autohtone sorte

Edi Prodan

Jučerašnji susret s vinarima iz Srdoča / Snimio Vedran KARUZA

Jučerašnji susret s vinarima iz Srdoča / Snimio Vedran KARUZA

Želimo razviti i broj vinograda i tako doći u situaciju proizvodnje jednog autohtonog pjenušca. Želimo i omasoviti Udrugu, a za sve to nam je potrebna pomoć Grada Rijeke, istaknuo je predsjednik Udruge Branko Srdoč



RIJEKA Iznimno mi je drago što kao jedan od najvećih hrvatskih gradova imamo u svom sastavu i zanimljive tradicijske udruge. Posebno me vesele trud i želja da se sačuva autohtone sorte te da ih se uz pomoć novih tehnoloških dostignuća dodatno unaprijedi. Grad Rijeka će u tome nastojati pomoći tako da vjerujemo u napredak svega onoga za što se zalaže Udruga vinara, vinogradara i voćara iz Srdoča. Istaknuo je to prigodom jučerašnjeg susreta s vinarima iz Srdoča riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Pravi smjer


A do susreta je došlo iz nekoliko razloga. Ponajprije, Udruga vinara, vinogradara i voćara iz Srdoča nedavno je proslavila svoj peti rođendan, a za to je vrijeme okupila sedamdesetak članova. Ono što je najvažnije, iznimna se pažnja posvećuje edukaciji kao i ocjenskim susretima, posebno je poznat onaj koji se sad već tradicionalno održava u Markovićima na blagdan sv. Stjepana, a jako je važno i druženje koje se održava o blagdanu Križevici.


– Naš je najvažniji cilj sačuvati autohtone sorte, razviti broj vinograda, kao i doći u situaciju proizvodnje jednog autohtonog pjenušca. Svakako želimo i omasoviti Udrugu, a za sve to nam je potrebna pomoć Grada Rijeke. Ovaj prijem i razumijevanje na koje smo naišli za nas znače da su naši napori usmjereni u pravom smjeru, istaknuo je predsjednik Udruge Branko Srdoč u čijoj su pratnji bili tajnik Josip Sušanj i članovi Berislav Srdoč, Ivica Nemec te Branko Lalić. Na čitavu se priču nadovezao i Nikola Ivaniš, riječki dogradonačelnik.




– Uz Zametske zvončare, Udruga vinara, vinogradara i voćara Srdoči je jedna od rijetkih koja na teritoriju Grada ulaže velike napore na očuvanju autohtonosti. Jako nam je drago da je u svom radu ustrajna kao i na to da postiže zanimljive uspjehe na zahtjevnim natjecanjima, istaknuo je Ivaniš, ujedno naglasivši da su osigurana sredstva za uređenje Zametske špilje tako da će Grad Rijeka uskoro, uz zvončare i vinare, imati i treću posebitost, inače atipičnu za velike gradove.


Počasna iskaznica


Udruga iz Srdoča za sljedeće petogodišnje razdoblje najavljuje permanentni rad na uspostavljanju novih nasada za što postoje solidne pretpostavke upravo na matičnom području MO Srdoči, a iskustva koja se u tom procesu mogu steći bit će od velike koristi i za ostale dijelove grada i njegove aglomeracije pa tako i za ekološke trendove biološke proizvodnje te za razvoj gradskog vrtlarstva.


Gradonačelnik Obersnel je bio vidno zadovoljan susretom u kojem mu je uručena i počasna članska iskaznica Udruge, a kako se dalo naslutiti, ne bi imao ništa protiv da se i osobno u nekom mirnijem dijelu svoje budućnosti posveti radu unutar ove zanimljive udruge.